IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурираните инструменти, довели кризата, се завръщат

Анализатори прогнозират ренесанс на обезпечените дългови облигации (CDO), нарочени за основни виновници за финансовата криза от 2008 г.

14:00 | 01.02.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителните директори на&nbsp; Deutsche Bank Аншу Джейн и Юрген Фичен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителните директори на  Deutsche Bank Аншу Джейн и Юрген Фичен. Снимка: Ройтерс

„Това не се казва черно на бяло в статията на Frankfurter, но ние вярваме, че банката възнамерява да издаде още CDO инструменти“.

Вчера Deutsche Bank публикува финансовите си резултати за 2012 г., отчитайки значителни загуби, свързани с отписването на определени активи. Акциите й обаче отбелязаха 2,5% ръст, след като институцията обяви по-добро от очакваното съотношение на капиталова адекватност.

Въпреки че сделки с CDO все още са рядкост, няколко CLO – които са подобни по структура на CDO, но са обезпечени единствено с заеми – бяха издадени през януари от банки като Bank of America, Goldman Sachs и Citi.

Размерите на тези продажби варират между 515 млн. долара и 1,3 млрд. долара.

По информация на Reuters Loan Pricing Corporation продажбите на CLO в САЩ са достигнали 6,4 млрд. от началото на месеца до 28 януари. За четвъртото тримесечие на 2012 г. те са възлизали средно на 7,5 млрд. долара на месец.

Именно чрез CLO се очаква да бъде изкупен Dell – сделка, която според Стивън Милър от  Standard & Poor's Capital IQ ще е за около 22 млрд. долара на базата на пазарната капитализация на компанията. Това ще е най-голямата подобна сделка от 2008 г. насам.

Рейнълдс изтъква, че много банки вероятно ще се изкушат да използват сделки с CDO и CLO, за да се отърват от ниско качествени активи и да повишат капиталовата си адекватност, изисквана от регулаторите след кризата.

„Сигурни сме, че регулаторите не са очаквали, че Deutsche Bank ще повишава капиталовата си адекватност като продава активи, пакетирани в CDO – инструменти, които на практика бяха мъртви през последните 5 години“, изтъква Рейнълдс.

„Когато другите банки видят, колко лесно е за Deutsche да повиши капиталовата си адекватност като пакетира почти отписани активи в CDO, те ще започнат да правят същото“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още