IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо данните за заетостта във Великобритания може да са подвеждащи

Като се изключат работещите на непълен работен ден заетостта в страната все още е на нивата от дните на кризата

20:27 | 21.01.13 г.
<p>
	Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондон. Снимка: Ройтерс

Мрачните икономически параметри поставят под въпрос плановете на британското правителство за бюджетни икономии. В същото време първокласният „ААА“ рейтинг на страната остава на ръба, след като две от основните рейтингови агенции -  Standard and Poor's и Fitch потвърдиха негативна перспектива пред кредитната оценка за страната, пише CNBC.

Единственият лъч надежда за правителството в Лондон са оптимистичните данни за безработицата в страната, която за момента е 7,8% в сравнение с 26,6% в Испания, 10,5% във Франция и 11,8% в еврозоната като цяло.

Броят на работещите на Острова скоро може да надхвърли психологическата граница от 30 млн. Тези данни обаче може да се окажат подвеждащи, предупреждават анализатори, изтъквайки, че реалната картина за британската икономика вероятно е още по-песимистична.

За момента безработните в страната достигат 3,05 млн. или около 10% от всички трудоспособни.

Данните, публикувани от Националното статистическо бюро в Лондон, разкриват рязък ръст на броя на частично заетите след началото на финансовата криза. Броят на хората, които работят на не пълен работен ден продължава да расте и за момента е с 1 млн. повече, отколкото преди кризата.

Според Markit през последното тримесечие безработицата във Великобритания се е свила с 0,2% - резултат, който изненада приятно анализаторите.

Данните за безработицата в страната все пак остават един от светлите показатели за британската икономика и правителството не пропусна да се похвали с „рекордно високата заетост“. Като се изключат работещите на непълен работен ден обаче, заетостта в страната все още е на нивата от 2008 г. - 2009 г. Ето защо според някои анализатори британската икономика вероятно е в по-лошо състояние, отколкото изглежда на пръв поглед.

„Данните за заетостта са подсладени от последното повишаване на заетите на непълен работен ден“, казва Ричард Ексел, експерт на британския национален търговски синдикат  TUC.

„Работещите на пълен работен ден все още са с 421 хил. по-малко, отколкото преди 5 години. За същия период броят на работещите на непълен работен ден се е повишил със 700 хил. Знаем, че много хора, които се съгласяват на подобна временна работа го правят именно защото не могат да си намерят работа на пълен работен ден“, изтъква той.

„Нарастването на заетите на непълен работен ден все пак е по-добър сценарий от високата безработица в началото на 90-те години, когато страната беше в рецесия“, допълва той.

„Въпреки това увеличаването на заетите на непълен работен ден не е достатъчно за достигане на приличен икономически растеж. Факт е, че няма да постигнем чувствителен икономически растеж, докато не станем свидетели на доста по-здравословен ръст на заплатите и много по-силен ръст на заетите на пълен работен ден“, предупреждава Ексел.

През юли 2009 г. общият седмичен брой изработени часове във Великобритания се е понижил до 904,5 млн. от рекордните 949,3 млн. часа в началото на 2008 г. Последните данни разкрива, че към настоящия момент този показател се е възстановил до 949 млн. часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още