IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите фундаменти през 2013 г. - още има опасност от перфектната буря

Тази година няма да има изненади, растежът в световен мащаб ще остане слаб, но действието на различни фактори може да върне света към рецесия, смята Рубини

09:25 | 22.01.13 г. 5
<p>
	Нуриел Рубини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Ройтерс

Глобалната икономика няма да поднесе изненади през настоящата година. Икономическият растеж вероятно ще бъде около средните 3% в глобален мащаб, като темповете на възстановяване ще са различни в различните региони на света – изключително бавни в развитите икономики, където растежът ще се движи около 1%, и по-бързи в развиващите се, където се очаква ръст на икономиката от около 5%.

Това прогнозира икономистът Нуриел Рубини в коментар за Project Syndicate.

Болезненото намаляване на задлъжнялостта в развитите икономики ще продължи, като това ще забави икономическия растеж там, посочва Рубини. Възстановяването на икономиките ще се забави допълнително от фискалните ограничения, които със сигурност вече не са „спациалитет“ само на затруднените държави от периферията на еврозоната и Великобритания.

Бюджетните икономии вече се разпространяват и към ядрото на еврозоната, САЩ и другите развити икономики с изключение на Япония, подчертава икономистът.

Той допълва, че ралито на по-рисковите активи, на което станахме свидетели през втората половина на 2012 г., не е било предизвикано от подобряване на фундаментите, а по-скоро заради неконвенционалните парични политики. Централни банки на най-големите развити икономики са ангажирани с някаква форма на количествени улеснения, като се присъединиха към японската централна банка, която се очаква да одобри още стимули за икономиката под одобрителния поглед на новия премиер Шиндзо Абе.

Глобалната икономика обаче се изправя пред серия „мини рискове“, предупреждава Нуриел Рубини.

Първо, частичната бюджетна сделка в САЩ, която се отнасяше до данъчното облагане, не доведе до преодоляването на фискалната пропаст. Предстои „грозна битка“ за тавана на дълга и ограничаването на бюджетните разходи на Вашингтон.

Не са решени и фундаменталните проблеми на еврозоната, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) се справи с риска от разпадането на паричния съюз. Тези проблеми, заедно с цялостната политическа несигурност, ще се възродят през втората половина на годината, прогнозира икономистът.

Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
http://***.youtube.com/watch?v=JUc8-GUC1hYТова е анализ на управител на инвестиционен фонд. Засяга настояще и бъдеще на Европа, Япония и САЩ. За мен е много поучително виждането му относно политиците и управителите на банки в решаване ( задълбочаване ) на кризата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Да но повечето безумни политици не осъзнават това затънали в зависимосттта на лобизма си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
ВЛАДО КАРОЛЕВ СПОДЕЛИПовече от 107 милиона американци са включени в някаква програма за социални помощи. Добавете 46 милиона, които са в Медикеър (очаква се преминат 70 милиона през следващите 12 години), 22 милиона правителствени и общински чиновници и се получава, че доходите и придобивките на над 165 милиона американци са в съществена степен зависими от правителството. Населението на САЩ е 308 милиона. В щатите Калифорния, Ню Йорк, Илинойс, Охайо, Мейн, Кентъки, Южна Каролина, Мисисипи, Алабама, Ню Мексико и Хавай, получаващите социални помощи са повече от работещите. Хората на купони за храна се увеличават от 17 милиона през 2009 до 45 милиона през 2011. Купоните за храна гълтат 800 милиарда долара на година. Поради двустранно споразумение с Мексико, мексикански граждани в САЩ биват насила вкарвани в програмата за купони за храна, дори и да не желаят това. В повече от 50 града, обаче, е незаконно гражданин да нахрани бездомен гражданин. Откакто Президентът Обама е на власт,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
През 1802 година Томас Джеферсън третият президент на САЩ и един от авторите на Декларацията за независимост е цитиран да казва:Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите права и свободи, отколкото въоръжените армии. Ако американците някога позволят на частните банки да контролират парите в обръщение (а това е факт, от 1913 г., и до сега!), първо чрез инфлация, после чрез дефлация, банките и корпорациите около тези банки, ще отнемат цялата лична собственост на хората. Един ден децата ни ще се събудят бездомни, на континента, завладян от техните бащи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
EagleEye
преди 11 години
за повечето съм напълно съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още