IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Възрастовата бомба заплашва кредитните рейтинги

Тя ще задълбочи задлъжнялостта, освен ако правителствата не проведат мащабни пенсионни реформи, предупреждава агенцията

16:15 | 21.01.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Възрастовата бомба заплашва кредитните рейтинги

Застаряващото население в развитите държави ще изостри фискалните проблеми и ще задълбочи задлъжнялостта им, освен ако страните не планират да проведат мащабни пенсионни реформи, предупреди рейтинговата агенция Fitch, цитирана от FT.

Експертите отдавна изразяват загрижеността си заради приближаването на пенсионна възраст на т. нар. бейби-бумъри, както и от отражението на този факт върху държавните финанси. За първи път обаче рейтинговата агенция прави опит да определи количествения ефект върху рейтингите на страните.

„Възрастовата бомба“ може да навреди на кредитоспособността дори на САЩ. Според моделите на Fitch само заради застаряването на населението кредитният рейтинг на страната може да бъде понижен с една стъпка до 2030 г.

Делът на населението над 64-годишна възраст в държавите-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съотнесен към дела на населението от 15 до 64 години, се очаква да се увеличи от 14% през 2012 г. до около 34% през 2050 г.

Според Fitch в рамките на осем години негативното влияние на тази тенденция върху средния бюджет ще достигне 0,6 процентни пункта от БВП, а през 2050 г. - до 4,9%. 

„Без реформи или консолидация в други части на бюджета, демографските тенденции ще доведат до значително по-висок натиск върху бюджета в дългосрочен план“, посочват от агенцията.

Някои страни и региони са изложени на сериозен риск заради неблагоприятните демографски фактори, по-ниската пенсионна възраст, очакванията за продължителността на живота и обещания за високи пенсии.

Европейските държави са сред страните, изправени пред най-сериозни рискове. Ако не се проведат реформи, средното съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт на 27-те държави-членки на Европейския съюз ще се повиши с почти 7 процентни пункта до 2020 г. и с приблизително 120 до 2050 г. заради високите пенсионни разходи.

Най-спешни действия трябва да предприемат Япония, Ирландия и Кипър, предупреждава рейтинговата агенция. Със сериозни проблеми се очаква да се сблъскат Люксембург, Белгия, Малта и Словения.

Периферните държави от Евросъюза са в по-добра позиция за преодоляването на демографските проблеми, тъй като кризата в еврозоната вече принуди правителствата на тези страни да приемат непопулярни промени в пенсионните системи и правилата на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
RocoBaroco
преди 11 години
Хубава статия, но мисля , че не се отнася за България . Какви "бейби-бумъри " в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Май всеки гледам само фактора хартийки. А тва хората сме наитина *** същества имаме толкова много ресурси и ги стискаме с едно по - добро преразпределение бихме живели доста по - добре а верно няма да има милярдери *** кво пък и без това на човек не му трявбат чак толкова много пари рано или късно мре :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Ми нали за тва са новите технологии да може с по - малко хора се произвежда повече. А иначе ако единственото което знят политиците е да вдигат пенсионната възраст то обезмислят всякакви осигуровки за пенсия тай като няма да може да се доживее до тези години и по - добре изобщо да няма пенсионна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
rmarkov
преди 11 години
Проблемът за "възрастовата бомба" и решаването му е описан ясно:"Нека го разгледаме по този начин: След 50 години, когато ще е останал само един човек да работи и 300 милиона пенсионери (преувеличавам, за да улесня обясненито), този човек ще бъде доста зает, тъй като ще трябва да достави храната, построи и поддържа сградите, изпере дрехите, погрижи се за всички здравословни нужди, прозведе телевизионните предавания, и т.н. и т.н. И всичко, което трябва да направим е да осигурим фондовете за тези 300 милиона пенсионери, за да могат да му платят??? Не мисля така! Явно този проблем не късае парите."http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/4.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Батко Пешо
преди 11 години
Не възрастните хора са заплаха за финансовата система а крадливите ментраджии и далавераджии политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Батко Пешо
преди 11 години
Не възрастните хора са заплаха за финансовата система а крадливите ментраджии и далавераджии политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още