IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ като илюзия за икономическото възстановяване

Все още има признаци за фундаменталната слабост на пазара на труда

09:00 | 08.12.12 г. 2
<p>
	Много безработни са с прели да търсят работа, увеличава се и средната продължителност на периода, в който американците са без препитание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много безработни са с прели да търсят работа, увеличава се и средната продължителност на периода, в който американците са без препитание. Снимка: Ройтерс

През октомври създаването на нови работни места в САЩ започна да набира скорост. През ноември безработицата падна до 7,7%, което е 4-годишен минимум, при това непосредствено след президентските избори.

Ако погледнем по-задълбочено на нещата обаче, не всичко е толкова розово, колкото изглежда, защото все още има признаци за фундаменталната слабост на пазара на труда, пише CNBC.

“Докладът за пазара на труда през ноември определено е добър, но новосъздадените работни места не могат да обхванат безработните от дълго време и все още милиони американци са в капана на безработицата”, коментира Кристин Оуенс, изпълнителен директор на National Employment Law Project.

Правната група е създадена с цел да лобира пред Конгреса, за да продължат да се изплащат обезщетенията на трайно безработните по линия на правителствената програма, въведена заради кризата. Програмата обхваща около 12 млн. американци.

Докладът на американското трудово министерство за състоянието на пазара на труда през ноември не дава основания на групата да промени мнението си. Новосъздадените работни места през месеца продължават се движат около средномесечното ниво за последната година. Освен това все повече хора се отказват да търсят работа и времето, за което средно хората остават без препитание, се е удължило до 40 седмици, което е близо до исторически върхове.

Възстановяването на жилищния сектор се разглежда като фактор за подем на заетостта в строителството – един от ключовите икономически сектори, но ръстовете все още не са устойчиви, предупреждават анализатори.

Продължава да е тежко състоянието на заетостта и в производствения сектор. “Президентът Обама обяви за основна цел създаването на един милион нови работни места в производството през втория си мандат. Няма да му бъде лесно да го постигне”, коментира Скот Пол, изпълнителен директор на неправителствена организация на производствени компании.

Състоянието на пазара на труда в САЩ няма да даде на Федералния резерв основание да промени курса на политиката си. Възможно е Фед да обяви даже още по-агресивни стимули за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
По вероятно е да имат в предвид създаване на благоприятен бизнес климат, за да могат компаниите да наемат нови работници при положение, че добрия климат им позволява да разширяват дейността си. Само дето при техния начин на създаване на закони (законно лобиране) за някой климата е благоприятен за останалите ужасен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Винаги съм се чудел какво имат предвид политиците, когато казват "създаване на нови работни места". Но според мен и самите те не са много наясно какво искат да кажат. Много ми е интересно да ги попитам как точно ги "създават" тези работни места, та да взема и аз да си създам няколко. А може би по-правилният въпрос би бил "с какво!" ги създават?!? Но какво да се прави. Човек като не може да си формулира правилно въпроса не може да очаква и смислен отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още