IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли Марио Драги спря възхода на еврото?

Въпреки понесените загуби анализаторите очакват единната европейска валута бързо да възстанови позициите си

12:15 | 07.12.12 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Зоната на подкрепа за еврото е 1,2875 долара, докато 200-дневната средна стойност е 1,2790 долара, коментира Дирен Сарин, технически анализатор на Barclays, който очаква волатилни печалби за двойката евро – долар през следващите един – два месеца.

„Ще наблюдаваме тази тенденция през следващите месец – два. След това обаче нещата не са толкова ясни и евентуално силно завръщане на еврото не може да бъде изключено“, казва Сарин.

Той също така очаква, че в краткосрочен план еврото ще поскъпне, подкрепено от капиталовите потоци насочени към европейските фондови пазари.

През последните 3 месеца основните европейски индекси, включително CAC 40 във Франция и Dax 30 в Германия, са нараснали с 2,6% и 5,1% съответно спрямо спада от 1,3%, наблюдаван при S&P 500 в САЩ.

Въпреки че в краткосрочен план еврото вероятно ще остане устойчиво, перспективата пред валутата през следващите 12 месеца е по-слабо оптимистична, допълва Сарин.

„Ние очакваме еврото да поскъпне до 1,32 – 1,35 долара през следващото тримесечие. През второто тримесечие обаче вниманието ни все повече ще е насочено към възстановяването в САЩ. Ако имаме усещане, че то набира скорост по-бързо от очакваното, това може да се отрази негативно на еврото“, казва Робърт Рение, главен валутен стратег на Westpac Institutional Bank, допълвайки, че единната европейска валута може да поевтинее до 1,25 долара през второто тримесечие на 2013 г.

Майкъл Волфолк, валутен стратег на BNY Mellon е по-малко оптимистичен за перспективите пред еврото, както в краткосрочен, така и в средно срочен план. Според него след 12 месеца еврото ще се търгува под 1,20 долара.

В краткосрочен план щатският долар ще спечели позиции поради по-слабия апетит за рискови активи. До края на годината може да станем свидетели на разпродажби и понижаване на рисковите профили на инвестиционните портфейли. Може да заложите на дълги позиции в долари през последните седмици на годината, допълва той.

В средносрочен план анализаторът очаква ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент до негативни стойности.

„Драги, наред с останалите централни банкери от страните от Г-7, подкрепя политиката на агресивно разхлабване на монетарната политика. Ето защо през следващата година в Европа ще наблюдаваме по-ниски лихвени проценти – това е просто въпрос на време“, коментира Волфолк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
".... представители на европейските правителства са обсъждали понижаване на реалните лихви по депозитите до негативни нива."Това опит за предизвикване на дефлация ли е .... или поредния експеримент, с цел да се прикрие истината колкото се може по-дълго (, че не знаем какво да се прави!) ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
нищо не е погубил просто вси4ко е нагласено.....вижте графиката и как на клю4ови нива все се полу4ава така 4е или с мнения и данни или го ка4ат или го свалят еврото.....на клю4ови места на графиката коментарийте оказват влияние и за бележете как вси4ко е едеално напаснато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още