IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Германия се готви за още по-силен ръст

Анализ на Financial Times очертава доста позитивна картина за DAX, който стигна 5-годишен връх вчера

11:06 | 07.12.12 г. 11
<p>
	Германия е двигател на еврозоната и пред компаниите от страната възможностите са големи. Снимка: Ройтерс</p>

Германия е двигател на еврозоната и пред компаниите от страната възможностите са големи. Снимка: Ройтерс

В началото на лятото коефициентът цена/очаквана печалба на акция бе 8,4 за компаниите от индекса MSCI Europe и 11,3 на сто за съпоставимия американски индекс. След действията на ЕЦБ от последните месеци обаче този показател се е увеличил с близо 30 на сто за европейските компании до 10,8 пункта. При щатските компании също има увеличение – до 12,8 пункта.

Друг сигнал, че инвеститорите стават все по-уверени, е волатилността на фондовия пазар в Европа, която е най-ниска за последните пет години. Индексът Vstoxx, който следи пазарните очаквания за волатилност, се движи около 16 пункта през последната седмица, което е най-ниското му ниво от 2007 година насам.

Някои анализатори посочват, че перспективите пред акциите от еврозоната са в критична зависимост от политиката. Причината е, че перспективите за ръст са доста ограничени.

„За да се повтори представянето от лятото, ще са ни нужни добри новини от политическия фронт“, обяснява Ник Нелсън от UBS.

Въпреки това има сигнали, че акциите в Европа се движат и от надеждата, че финансовата стабилност, осигурявана от ЕЦБ, както и по-добрите перспективи за глобалната икономика, ще се отразят и на реалната икономика в еврозоната.

През тази година германският индекс DAX е нараснал с 28 на сто, достигайки най-високата си стойност от януари 2008 година насам. Той е добре позициониран да спечели от подобрение на глобалната икономика заради големите експозиции на съставляващите го компании към износа.

От своя страна Драги посочва поскъпването на акциите в Европа като сигнал, че доверието към еврозоната се връща. На вчерашната пресконференция той посочи данни за подобрение на бизнес доверието в основните икономики от валутния съюз, но не се осмели да предскаже промяна в слабите перспективи за растеж.

На този етап индексът на производствената активност предполага, че най-лошото от рецесията в еврозоната е отминало, макар да е ясно, че през последното тримесечие на тази година може да се очаква рязко свиване на икономиката.

Въпросът е дали това стои като опасност пред Германия, където през октомври са били постигнати изненадващо високите 3,9% ръст на промишлените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
trade2win
преди 11 години
Прогнозите в тази статия съвпадат с моите прогнози като индивидуален трейдър и технически анализатор. Факт е, че еуфорията все още е силна и повишението при DAX може да стигне дори до 8135.По-долу можете да видите моите разсъждения по този въпрос:http://trade2win.blog.bg/biznes/2012/11/22/posledniiat-napyn-veche-e-nastal.1023092
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Махмурлука на някой от инвеститорите ще е голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
VBT
преди 11 години
Има доста надценени акции според мен в Дакс-а (Beiersdorf AG примерно), и други по-малко на брой (автомобилните например),които са евтини. Факта че е на връх...Не препоръчвам нищо просто споделям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още