IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол Рот: Търговията с вътрешна информация трябва да бъде легализирана

Ако това стане, нейната цена ще падне и това допълнително ще улесни разпространението й, смята бившият инвестиционен банкер и автор

09:23 | 28.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Някои биха възразили, че по този начин биват ощетявани малките инвеститори. Това обаче не е напълно вярно, тъй като малките инвеститори обикновено участват във взаимни и пенсионни фондове, които разполагат с огромни ресурси и информация. Така че, връщайки се към случая с Мартома, ако SAC Capital спечели, ще спечелят и въпросните фондове и всички малки инвеститори с позиции в тях.

Друг проблем е, че не може да има престъпление, когато няма жертва? Когато търгувате на пазара вие не знаете, кой е от другата страна на сделката. Само защото едната страна печели или избягва загуби, останалите пазарни участници не са пряко засегнати. Единствено интересът за придобиване или продажба на огромни количества акции евентуално може да изпрати сигнал, който да бъде абсорбиран от пазарите и да се отрази на цените.

Освен това, ако някой има вътрешна информация, вие може и да успеете да го докажете, ако въз основа на нея бъде сключена дадена сделка, но в много редки случаи можете да го обвините, ако той не предприеме нищо.

Ако знаете от вътрешни източници, че нещата около дадена компания вървят добре, може да ви обвинят, ако започнете да купувате нейни акции, но ако просто откажете да ги продавате, в случай, че вече ги притежавате, никой не може да ви каже нищо.

Ако в половината от случаите не можете да докажете дали законът е бил нарушен, определено говорим за правен проблем.

И не на последно място вътрешната информация не ви гарантира печалба. Наистина може да предвидите какъв ще е ефектът от провален клиничен тест на лекарство върху акциите на фармацевтична компания, но в много случаи, дори да имахте информацията, нямаше да знаете как пазарът ще реагира.

При обявяване на сливане акциите могат да тръгнат както нагоре, така и надолу, в зависимост от очакванията. Дори позитивни данни за продажбите могат да не окажат влияние на пазарната капитализация на дадена компанията, ако очакванията за тези резултати вече са били калкулирани.

Ето защо вътрешната информация сама по себе си не ви казва как ще реагират останалите пазарни участници. На практика, независимо от източника, колкото по-бързо информацията достигне пазара, толкова по-благоприятен ще е изходът за всички участници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
edlund
преди 11 години
Напълно прав е човекът, евала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още