IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите отново се оглеждат за облигации на европейски банки

От началото на годината европейски финансови институти са издали облигации за общо 318 млрд. долара – почти 3 пъти повече от американските

15:33 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните седмици фондовите мениджъри с охота купуват издавани от европейските финансови институции облигации – тенденция, която дори само преди няколко месеца би изглеждала неочаквана, пише The New York Times.

Bank of Ireland, която през 2010 г. трябваше да бъде спасена с парите на данъкоплатците, продаде във вторник облигации за 1,3 млрд. долара при доста сериозен инвеститорски интерес. Това беше най-големият аукцион, проведен от ирландска банка без правителствени гаранции, от близо 3 години насам.

Постепенното размразяване на капиталовите пазари е добър знак за банките в региона. В условията на криза финансовите институции, особено в изпитващи затруднения икономики като Ирландия и Португалия, се опитват да наберат средства от частни кредитори.

Подобни сделки помагат на банките да повишат капиталовата си адекватност и да заздравят балансите си.

Банковите облигации обаче могат да крият и рискове за инвеститорите особено в светлината на все още несигурната ситуация в Европа. Дълговата криза влияе отрицателно на перспективите за растеж. Финансовите пазари остават волатилни, а приходите на
европейските банки - анемични.

„Това е добър момент да продавате високо доходни облигации, но не и да инвестирате в тях“, коментира Робин Думър, управляващ партньор в Park Square Capital.

Засега облигационерите са решили да повярват на политическите решения за справяне с кризата. „Основен фактор за раздвижването на пазарите бяха действията на Европейската централна банка (ЕЦБ)“, коментира Мелиса Смит, директор за Европа на JPMorgan Chase в Лондон. „Поетият от страна на политиците ангажимент да спасят еврозоната осигурява стабилност“.

Докато лихвените проценти остават ниски, дълговете на европейските банки изглеждат доста привлекателни.

В четвъртък и британската Barclays продаде 10-годишни облигации за 3 млрд. евро при доходност от 7,6%. Също наскоро португалската Banco Espírito Santo издаде облигации за 958 млн. долара при доходност от 5,9%.

За сравнение, доходността по 10-годините щатски ДЦК е 1,8%, докато някои от сравнително краткосрочните германски ДЦК имат дори отрицателни лихви.

Дори доходността по облигациите с не инвестиционен рейтинг – рисковият корпоративен дълг, който предлага по-висока възвращаемост - започва да се понижава поради засиления интерес.

Средната доходност от подобни облигации вече е едва 5,8%, разкрива индекс на Bank of America Merrill Lynch. В исторически аспект банките с по-нисък рейтинг са плащали лихви от 10% и нагоре.

„Станахме свидетели на огромно свиване на лихвите“, казва Робърт Елисън, директор за Европа на UBS в Лондон.

Индустрията бързо се възползва от това. От началото на годината европейски банки са издали облигации за общо 318 млрд. долара – почти 3 пъти повече в сравнение с американските си конкуренти, разкриват данни на Dealogic.

Капиталовите пазари постъпват донякъде избирателно. От началото на годината добре капитализирани институции в Северна Европа като шведската Nordea Bank успяха да продадат огромни количества облигации при сравнително ниска доходност.

По-малките банки, особено в Южна Европа, трябваше да предложат на инвеститорите по-високи лихви, за да спечелят доверието им.

Все пак разликата в състоянието на пазара спрямо миналата година е огромна. Тогава ЕЦБ се наложи да предостави на финансовите компании краткосрочни кредити за 1,3 трлн. долара.

В търсене на висока доходност инвеститорите в облигации все пак може би пренебрегват потенциалните опасности.

Barclays например продаде условни конвертируеми облигации (contingent convertible bonds - CoCo), които се считат за доста рискови.

С така наречените CoCo облигации инвеститорите могат да изгубят абсолютно всичко, ако капиталът на банката падне под определено ниво. Въпреки че балансът на Barclays е добър, склоността на инвеститорите да приемат подобни условия илюстрира пазарните рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още