IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Deutsche Bank: Златото ще поскъпне до 2000 долара

Вероятно ще стигнем дори още по-далеч, ако централните банки продължат да печатат пари, коментира анализатор на банката

11:11 | 14.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deutsche Bank: Златото ще поскъпне до 2000 долара

Златото вероятно ще поскъпне над 2000 долара за тройунция през следващата година, тъй като централните банки ще продължат с програмите си за вливане на ликвидност, коментира Реймънд Кей, директор за търговията с метали на Deutsche Bank AG, цитиран от Bloomberg.

„Ще преминем границата от 2000 долара и вероятно ще стигнем дори още по-далеч“, казва Кей. „Това е при условие, че те продължат да печатат пари.“ 

Златото е на път да приключи 12-та поредна година с печалби поради опасенията, че ликвидните програми на правителствата и централните банки ще обезценят валутите и ще доведат до инфлация.

Авоарите в обезпечените със злато борсово търгувани фондове (ETF) нараснаха до рекордни размери миналата седмица. „От всички метали златото ще се представи най-добре“, казва Джеръми Ист директор в Standard Chartered Plc. „Основният фактор за поскъпването на златото ще са ETF.“

Златото с непосредствена доставка, което поскъпна до рекордните 1921,15 долара за тройунция на 6 септември 2011 г., в момента се търгува при около 1728 долара за тройунция.

Благородният метал спечели 70% от декември 2008 г. до края на юни 2011 г., след като Федералният резерв (Фед) придоби щатски облигации за 2,3 трлн. долара в два кръга вливане на ликвидност.

„Все още се опитваме да се справим с натрупаните в миналото дисбаланси“, казва Джейми Сокалски, изпълнителен директор на базираната в Торонто Barrick Gold Corp. „Това отнема време, така че разхлабената валутна политика ще бъде запазена и за в бъдеще“.

На 24 октомври Фед обяви трети кръг вливане на ликвидност, при който ще започне да изкупува ипотечни облигации за по 40 млрд. долара на месец и вероятно ще задържи основната си лихва на нива близки до нулата до 2015 г., за да подкрепи икономическия растеж и да се справи с безработицата.

Междувременно на 30 октомври Японската централна банка също разшири програмата си за вливане на ликвидност за втори път за последните 2 месеца. Европейската централна банка (ЕЦБ) от своя страна заяви, че е готова да купува облигации на страни от еврозоната, ако това се окаже необходимо.

На 5 ноември златото поевтиня до 1672,75 долара за тройунция - 9-месечно дъно - след като по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ подкрепиха долара.

Бразилия, Южна Корея и Русия са сред страните, които от началото на годината разшириха златните си резерви, разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

„Докато централните банки по света купуват злато, а макроикономическата обстановка остава несигурна, търсенето ще е доста силно“, казва Сокалски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
Ще преминем границата от 2000 долара и вероятно ще стигнем дори още по-далеч, казва Кей. лелеее.....тоя надмина всички врачки, екстрасенси и тем подобни шамани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още