IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs смени лагера на Обама с този на Ромни

Нито една компания не е сменяла толкова рязко лагерите, както сега го прави банката

11:55 | 10.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мит Ромни си спечели подкрепата на финансовия свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мит Ромни си спечели подкрепата на финансовия свят. Снимка: Ройтерс

Wall Street се противопоставя на новия регламент

Wall Street яростно подскочи срещу новите разпоредби. Но много от инвеститорите приветстваха засиления надзор. Акциите на Goldman се възстановиха от своето дъно през октомври 2008 г. и сега са с 35 процента по-скъпи. В понеделник те се търгуваха на цена от 119,46 долара. През същия период индексът S&P 500, който следи най-големите компании в САЩ, обаче нарасна с 62%. Индексът достигна най-ниското си ниво през март 2009 г. и оттогава удвои стойността си.

Преди четири години, в разгара на финансовата криза, Goldman взе пари назаем от правителството на САЩ, въпреки че самата компания твърдеше, че не се нуждае от средства. Те помогнаха на банката да си върне доверието на инвеститорите. Но в същото време банката трябваше да мине по-строг контрол от страна на надзорните органи.

В новия закон се включва и споменатото по-горе правило на Волкър. То има за цел преди всичко да ограничи поемането на риск от страна на банките. Окончателната версия все още не е влязла в сила. Независимо от това Goldman намали търгуването със собствен капитал, отхвърли други инвестиции и продаде ценни книжа. При търгуването със собствен капитал Goldman отчете тримесечни приходи от 200 милиона долара. През някои години подразделението е допринасяло с до десет на сто за общите приходи.

Новата регулация не е насочена конкретно срещу Goldman. Но тя удря компанията по-силно, отколкото други конкуренти на Wall Street. Защото Goldman Sachs не предоставя услуги на дребно, като оферти за кредитни карти или заеми за дома, с които да компенсира пропуснатите ползи.

През април 2010 г. Комисията за търговия с ценни книжа (SEC) обвини компанията за неправилно боравене в бизнеса с ипотечни ценни книжа. Според SEC Goldman е заблудила някои свои клиенти, като им е продавала такива книжа месец преди краха на пазара на имоти. Не е било честно тези клиенти да не знаят, че друг клиент на банката - хедж фонд, е оценявал ценните книжа и се е обзаложил, че ще се сринат. През март бивш член на борда на директорите на Goldman Sachs беше обвинен от щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) в търговия с вътрешна информация от общо девет компании.

Обама се шегува за сметка на Goldman

И малко по-късно дойде вечерта, която за много от топ банкерите на Goldman бе последната капка. На годишната вечеря на кореспондентите в Белия дом президентът отправи груби забележки за тяхна сметка. "Всички вицове, които чувате тази вечер тук, идват от нашите приятели от Goldman Sachs", каза Обама, като се позова на обвиненията на SEC. "Така че не е нужно да се притеснявате. Те печелят пари, независимо дали се смеят, или не"

И една година по-късно висшите представители на Goldman започнаха кампанията за Ромни в Ritz Carlton, като обединиха около себе си 80 гости. Ромни бе представен от Джон Уайтхед. Бившият шеф на Goldman е служил в администрацията на Рейгън като заместник държавен секретар.

На езика на Goldman Уайтхед е "квалифициран". Той е човек, чиито политически възгледи се приемат в компанията. От всички клонове на банката присъстваха висши мениджъри - от инвестиционно банкиране, от управлението на парите и технологичното банкиране. Приблизително 70 000 долара са били събрани по време на събитието. Но за мениджърите на Goldman по-важен е сигналът за това, че сега трябва да се подкрепи кампанията на Ромни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Театрото е на ниво, във второ действие ще участва принцесата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ако Обама спечели, краят на света е дошъл! Да се молим на господ ,човек като Ромни с опит да е президент на САЩ. Доказан бизнесмен и разумен човек, а не като много президенти и премиери по света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Голдман могат да направят услуга на Обама Както навсякъде по света така и в Америка много хора не обичат банките и тяхната безкрупулна лакомия В Америка още повече не обичат тези които си въртят *** и не спазват никакви морални принципи а хубавото на демокрацията е че всеки човек е глас Обама не се нуждае от техните 136 000 долара Тои е събрал толкова много пари от дребни дарители от по 20 50 и 100 долара че има много по-вече отколкото му трябват за кампанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
Голдман са Ротшилд, а те винаги са били на страната на демократите, докато Рокфелер са на страната на републиканците.Преди известно време двете фамилии се разбраха и резултата е ясен.САЩ ще има нов президент.Честито Ромни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още