IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли икономическият растеж в САЩ?

Икономистът от Северозападния университет Робърт Гордън изброява факторите, които го карат да се съмнява, че растежът е вечен

12:58 | 29.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Свърши ли икономическият растеж в САЩ?

Съединените щати постигнаха един от най-големите икономически успехи в историята на човечеството, подпомогнат от много предимства, като например изобилието от природни ресурси, благоприятната демография и относителната политическа стабилност, защитена от два океана. 

Американската икономика обаче, още от колониални времена, бе подкрепена и от три отделни индустриални революции, пише Томас Муча за Globalpost - навлизането на парния двигател и железниците; електрификацията и двигателят с вътрешно горене; компютризацията, интернет и мобилните комуникации.

Както посочва икономистът Робърт Гордън от Северозападния университет, тези три застъпващи се събития са наложили схващането, че „икономическият растеж е непрекъснат процес, който ще продължи вечно“.

Това е така защото всяка от тези индустриални революции е предизвикала благоприятен икономически цикъл, пише той в своята публикация "Свърши ли икономическият растеж в САЩ? Шестте препятствия пред иновациите".

Всеки напредък, базиран на иновациите от предишния, е повишавал производителността, форсирайки американската икономика, което от своя страна е направило потребителите по-богати и съответно по-склонни на покупки.

Гордън обаче казва, че ръстът в потреблението на човек – основният двигател на потребителски базираната щатска икономика – може да спадне до под 0,5% на година за „продължителен период от време“. За сравнение в периода 1860-2007 г. средногодишният ръст на производителността е бил 1,9%.

Икономистът изброява шест фактора, които са причина за структурното икономическо забавяне в САЩ, като те са били налице и преди Голямата рецесия от 2008 г.:

   - променяща се и неблагоприятна демография;
   - нарастващи разходи за образование и лоши резултати в гимназиалното обучение;
   - увеличаващо се икономическо неравенство;
   - повишена конкуренция заради глобализацията;
   - разходи и предизвикателства в областта на енергията и околната среда;
   - висока задлъжнялост на държавата и домакинствата.

Взети заедно тези пречки пред растежа ще го забавят драматично в обозримо бъдеще, обобщава Гордън.

„Удвояването на стандарта на живот е отнело пет века между 1300 г. и 1800 г., като впоследствие това време намалява до един век между 1800 г. и 1900 г. Пикът е достигнат в периодите 1929-1957 и 1957-1988 г. - съответно 28 и 31 години, но се очаква времето за удвояване на жизнения стандарт отново да се удължи до около век в периода 2007-2100 г.“, се казва там.

Забавянето е налице защото ръстът в производителността, свързан с компютрите и мобилните комуникации, засега е далеч по-слаб, отколкото през предишните две индустриални революции. Това кара авторът да се съмнява, че растежът е непрекъснат процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
barf
преди 11 години
Много добре написан текст! Икономиката на САЩ наистина се дължи на определени фактори, които са довели до този бум на инвестиции и начин на мислене. В момента се наблюдава тенденция на малки държави с нови подходи, които "големите сили" искат да имат част, но уви не могат сами вътрешно да се справят. Впоследствие, колкото повече се набляга на новия начин на мислене, толкова по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още