IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското ядро започва да изглежда все повече като периферията

Еврото е фундаментално сбъркано решение и затова страните от ядрото се сблъскват с все по-големи трудности, коментира анализатор

12:10 | 14.08.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През по-голямата част от дълговата криза разликата между страните от ядрото и периферията на еврозоната беше доста ясна – периферията изглежда създаваше всички проблеми, а ядрото плащаше сметката, пише CNBC.

Подобно определение е твърде опростено, но наистина именно Гърция, Португалия и Ирландия се оказаха страните, които трябваше да бъдат спасявани от Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК).

В същото време страните от европейското ядро като Германия и Франция, наред с някои по-малки икономики като Финландия и Холандия, сякаш трябва единствено да накарат финансово безотговорните си съседи да спазват дисциплина, докато събират печалбите от нарасналия износ, стимулиран от слабото евро.

Сега обаче напрежението започва да се усеща и в страните от ядрото.

През второто тримесечие на годината икономиката на еврозоната вероятно се е свила с 0,2%, докато растежът в Германия се оказа 0,3% - малко по-висок от очаквания.

В същото време БВП на Франция остана без промяна въпреки прогнозите, че икономиката на страната ще се свие с 0,1%.

За периода май-юни фабричните поръчки в Германия намаляха със смущаващите 1,7% - резултат доста по-слаб от прогнозираното свиване с 0,8%. Ако най-голямата икономика в еврозоната се окаже в затруднено положение, ситуацията може би е дори още по-критична.

„В добри времена еврото стимулира капиталовите потоци да потекат от ядрото към периферията и това разбира се създава инвестиционни балони. Когато настъпят лоши дни паричните потоци текат в обратната посока и това увеличава дълговете“, казва Джерард Линос, главен икономист на Standard Chartered.

„Еврото е фундаментално сбъркано решение и затова страните от ядрото се сблъскват с все по-големи трудности. Те не могат да се изолират напълно от периферията и това предизвиква пазарната реакция“, допълва той.

Напоследък се наблюдава и зараждане на така нареченото „меко“ ядро на страни като Франция и силно задлъжнялата Белгия. Тези икономики не са в толкова добра форма, колкото Германия.

Нуриел Рубини, икономистът, който през 2008 г. предрече финансовата криза, по-рано тази година обърна внимание именно на страните от „мекото ядро“.

Зараждането на оста Мадрид – Рим – Париж, на която станахме свидетели при последните две срещи на лидерите от еврозоната, показва, че политическите граници между ядрото и периферията на валутния съюз също се размиват.

Отношенията на германския канцлер Ангела Меркел с френския й колега Франсоа Оланд не изглеждат толкова близки, колкото с предшественика му Никола Саркози.

„Все още можем да правим разлика между страните от ядрото и периферията. Въпросът обаче винаги е бил 'Къде се намира Франция?' Политически страната се намира в ядрото на еврозоната, но икономически тя най-вероятно е в периферията“, казва Линос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Само не знам първо какъв е проблема, че в момента няма ръст?Второ нима някой е очаквал като се орежат разходите да има ръст?Трето като изключим 2-3 държави да се наблюдава някъде рязък скок на безработицата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 11 години
Тома Томов: "Живеем в свят без умове, идеи и смелост" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Проблемът не е в ограниченията които Германия налага , а в ограниченията които Германия се колебае да наложи.Меркел демонстрира твърдост срямо проблемите на Гърция , а в същото това време най-безконтролно се изливат спасителни фондове и се вземат половинчати решения за бъдещето на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 11 години
Водената от Германия политика и в частност на Меркел се сгромоляса . Цяла Европа е в рецесия / втората от 2008 / , а дълговете си стоят . Мисля - заслужава ръкопляскания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Предлагам като са изправени пред толкова трудни решения, които не могат да вземат по ред други съображения....... да изоставят еврото и да въведат за обща европейска валута драхмата. Оправянето може да е по-лесно и по-бързо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Цитат:"We know the costs of Europe. What are the benefits? Nigel Farage
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
no-credit
преди 11 години
Не еврото е сбъркано решение, а кредитно-финансовата система е сбъркана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още