IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чудото на бързия икономически растеж - възможно ли е да се повтори?

Бързият растеж ще е по-скоро изключение, отколкото правило през следващите десетилетия, според икономист

21:15 | 10.08.12 г.
Чудото на бързия икономически растеж - възможно ли е да се повтори?

Преди една година икономическите анализатори бяха изпълнени с оптимизъм за перспективите пред икономически растеж в развиващия се свят.

За разлика от Съединените щати и Европа, където перспективите за растеж изглеждаха слаби, за развиващите се пазари се очакваше да запазят силното си представяне и да се превърнат в двигател на световната икономика, пише Дани Родрик, професор в Kennedy School of Government при Harvard University, за онлайн изданието project-syndicate.org.

Той припомня как икономисти от Citigroup заключиха, че обстоятелствата никога не са били толкова благоприятни за широк, устойчив растеж по целия свят. Те дори очакваха бързото нарастване на световния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2050 г. благодарение на доброто представяне на страните от Азия и Африка.

Днес обаче подобни изказвания не се срещат, а последните икономически данни за Китай, Индия, Бразилия и Турция сочат, че в тези страни се регистрира най-слабия растеж от години. Това определено измести оптимизма и настани съмнението на негово място, пише икономистът.

Разбира се, точно както беше неуместно да се очаква връщането към същия силен растеж като в предходното десетилетие, не бива да се преувеличават и краткосрочните колебания. Въпреки това има силни основания да се смята, че бързият растеж ще се окаже по-скоро изключение, отколкото правило през следващите десетилетия, коментира Родрик.

Той посочва, че освен за една шепа малки страни, които се възползваха от природните си ресурси, всички успешни икономики през последните шест десетилетия дължат икономическия си растеж на бързата индустриализация.

Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван и разбира се Китай успяха да преместят огромна част от работната си сила в градовете, за да организират мощно производство.

Производството позволява бързо догонване на развитите икономики, защото то дава възможност относително лесно да се изкопират и изпълнят чуждестранни производствени технологии дори и в бедните страни, които страдат от множество недостатъци, коментира професорът.

Следователно страните, които бяха в състояние да превърнат от фермерите добри кадри в промишлеността, пожънаха огромни икономически успехи, заключава той.

Последна актуализация: 22:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още