IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как могат да маневрират централните банки пет години след началото на кризата?

Конвенционалните мерки за стимулиране на растежа са почти изчерпани, време е да се дебатират непопулярни мерки

21:22 | 09.08.12 г. 7
Как могат да маневрират централните банки пет години след началото на кризата?

Пет години след началото на кризата централните банки все още тестват докъде им стигат силите и инструментите на паричната политика, за да съживят икономиката. Същевременно обаче институциите постоянно се сблъскват с проблеми, които им напомнят за ограничените им правомощия, пише Ройтерс в свой анализ.

Конвенционалните мерки на централните банки наистина са вече почти изчерпани, тъй като основните лихвени проценти в повечето държави са вече близки до нулата.

Централните банкери обаче разполагат с редица непопулярни инструменти за въздействие върху икономиката и именно от тях вероятно ще се възползват през следващите месеци, посочва агенцията.

Възможните ходове включват изкупуване на активи от частния сектор, а не само държавни облигации, както и събирането на такса от банките, които държат парите с в централната банка, вместо да ги влагат в икономиката под формата на кредити.

Андрю Кънингам от Capital Economics коментира пред агенцията, че не е изненадан от липсата на ефект от прилаганите до сега икономически стимули.

“Съмнително е доколко ефективно може да бъде облекчаването на паричната политика. Също така е съмнително дали властите могат да направят достатъчно и дали няма да влошат допълнително състоянието на икономиката”, посочва той.

Икономистът изрази разочарованието си, че не се обсъждат непопулярни мерки в подкрепа на растежа. “Не изглежда да се задава някаква сериозна дискусия на дори не чак толкова дръзки мерки, като например вдигането на инфлационния таргет”, коментира той.

Управителят на британската централна банка Марвин Кинг подкрепя предприемането на неконвенционални мерки срещу кризата. Той припомня, че живеем в изключително необикновено време, в което се прилага максимално свободна парична политика, но това все още доникъде не е довело централните банки.

Самият Кинг може да приеме всичките му усилия, хвърлени досега, като провал, защото според последните прогнози Великобритания едва ли ще се върне към предкризисните нива на икономически растеж преди 2014 г.

На пресконференция в сряда Кинг посочи, че вероятно е дошло времето, в което трябва да се пробва ефектът на “нещо по-радикално от количествените улеснения”. “Какво ще кажете за пряко финансиране на държавния дефицит? Какво ще кажете да се заобиколят банките и да се даде на обществеността възможност за достъп до прясно отпечатани пари?”, коментира той.

Засега обаче централните банкери просто обещават. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да направи “всичко възможно” за икономиката на еврозоната.

Очакванията на пазарите са ЕЦБ да възобнови програмата си за изкупуване на облигации на уязвимите държави от европейския валутен блок, за да се понижат разходите им за обслужването на дълговете.

Засилиха се и спекулациите, че ЕЦБ ще последва примера на Дания и ще намали допълнително лихвите по банковите депозити, които вече са нулеви, въпреки че самият Марио Драги определи този ход като “навлизане в неизследвани територии”.

“Смятаме, че опасенията за възникване на негативни странични ефекти за банките и фондовете от въвеждането на отрицателни лихви няма да бъде пречка за допълнително намаление на лихвите по депозитите на ЕЦБ в отговор на влошаващите се икономически перспективи”, коментират Ник Кунис и Рубен ван Льовен, икономисти в ABN AMRO.

В САЩ пък пазарните участници и икономистите очакват поредния кръг от вливане на ликвидност в икономиката, като спекулациите са, че Федералният резерв този път ще стартира безлимитна програма за изкупуване на активи, докато икономиката не се върне към растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Хайде стига с този Гезел! Той е разсъждавал в рамките на пари със златно покритие (колкото и то да е имагинерно в условията на действаща банкова мултипликация) и затова изтеглянето на пари от обръщение е действало зле на икономиката. Днес обаче, всяко изтегляне на пари може да се компенсира чрез заеми от централните банки. Така че схемата на Гезел просто не е нужна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Монти иска да каже, че не е запознат с таксата за извеждане на парите от обръщение?!! хахаТя е описана още в началото на миналия век и дори е функционирала на места. Става въпрос за това, че парите не са стока, а по-скоро държавна услуга, която държавата предлага за да улесни размяната. И понеже извеждането на парите от обръщение затруднява размяната, държавата налага такса, ако го правиш. Работи като гарантирана инфлация, унищожава риска от дефлация и навсякъде е било много ефективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Банките нещо Богоизбрани ли са, че да имат такава привилегия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И защо да не се даде на обществеността възможност за достъп до прясно отпечатани пари? Защо само банките да имат такава възможност??! Ами на СЪЩОТО ОСНОВАНИЕ и по СЪЩИТЕ ПРАВИЛА, по които сега банките имат достъп до тези пари може да се дава и на всеки друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Всъщност това може да стане възможно , като наказателна мярка за страните напуснали ЕЗ - да им се разреши да печатат неограничено и да подкрепят бизнеса в национална валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
" Какво ще кажете да се заобиколят банките и да се даде на обществеността възможност за достъп до прясно отпечатани пари?"Ще кажа че досега никой не е заобиколил банките. Това означава да се затрие целия банков бизнес , което е твърде несериозно. И може би парите ще се раздават в супермаркета .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Ако за виртуалното съхраняване на капитали в Европа се взема такса , това може да се окаже неподозирана възможност за банките извън територията на ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още