IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъсалите страни от еврозоната незабелязано възвръщат силата си

Оказва се, че пострадалите от кризата в Европа Италия, Ирландия, Испания и Португалия постепенно подобряват конкурентоспособността си

10:20 | 10.08.12 г. 7
<p>
	Италия, Ирландия, Португалия и Испания постепенно подобряват конкурентоспособността си.<em>&nbsp;Илюстрация: Getty Images News</em></p>

Италия, Ирландия, Португалия и Испания постепенно подобряват конкурентоспособността си. Илюстрация: Getty Images News

След като Германия оряза разходите за производство безмилостно през първото десетилетие след въвеждането на еврото, тя направи услуга на остатъка от континента като позволи разходите й за единица труд да се покачат с почти 9% от началото на 2008 г. Това твърдят в свой анализ икономистите към Conference Board Барт ван Арк и Берт Колийн.

След като германската безработица е рекордно ниска вече две десетилетия, профсъюзите настояват за увеличение в заплатите, което да е доста над нивото на инфлация.

За нещастие на ЕС и двете страни на това решение – девалвацията на юг и преоценяването на север – носят своите ограничения. В по-малко конкурентоспособните страни разходите падат само защото високата безработица е пречупила способността за пазарене на работниците. А това не е стабилно решение.

Също така ако компаниите намалят заплатите прекалено много, служителите няма да могат да изплащат ипотеки, заеми и други дългове. Както каза наскоро гръцки собственик на фабрика за бельо за Wall Street Journаl: „Ако намаля заплатите им, те няма да могат да оцеляват“.

А докато Гърция не може да намали надниците повече, Германия се съпротивлява срещу покачването на трудовите разходи. Тези действия на немското правителство са провокирани от страх да не изгубят позиции срещу силните си противници извън еврозоната.

Макферсън твърди, че „най-малкото зло“ ще бъде да се допусне повече инфлация в сърцето на еврозоната, за да се оправдае неравенството в конкурентоспособността. Канцлерът Ангела Меркел и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман обаче изглежда не са съгласни с това.

Логиката ни отвежда обратно към Brembo и световноизвестните му роднини – компании, които използват нововъведения и дисциплина, за да се издигнат на международно ниво без субсидии или дипломатична защита.

Brembo е основан като малка работилница през 1961 г. Започва да произвежда автоматични дискови спирачки за Алфа Ромео и по-късно за мотори и състезателни коли за Формула 1. Сега вече компанията е световно призната извън ярко червената си централа в научния и технологичен парк Kilometro Rosso в Stezzano.

В крайна сметка, за да може да оцелее целият ЕС, всички страни трябва да станат по-бързи, по-силни и с по-ниски цени – като Brembo и Zara. Вече има отбелязани стъпки в тази посока. Въпросът обаче е дали това ще може да стане достатъчно бързо преди всичко да „падне от скалите“ както се казва в рекламата на Cadillac ATS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Съвършенни фантазии - с вътрешна девалвация , т.е. дефлация да се избегне същинската девалвация на парите - еврото. Това не може да стане по следните причини-1. необходимо е в пъти свиване на бюджетните разходи , не в проценти.2. свиването на бюджетните разходи трябва да свие и бюджетните заплати пак в пъти а не в проценти.3.повишаването на производителността не е лека задача в нетехнологичните сектори , а те са гръбнака на икономиките в повечето страни..закъсали в момента.4.технологичните сектори не могат да поемат основната тежест на девалвацията - дефлацията , ние виждаме че те вместо да вървят в тази посока са отпрашили в обратната. Те може да си повишават производителността , но разходите си не могат да свият..цената на енергията няма да тръгне да пада в дългосрочна тенденция или пък цените на суровините. Точка 4 обезсмисля всички надежди за връщане на икономиката към нормални показатели на растеж чрез дефлация.ДЕВАЛВАЦИЯТА е решението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
crazy_moni
преди 11 години
Да, в България безработицата е доста голяма, но пък същевременно се отварят и доста ключови позиции. Значи все пак има някакво движение. А и също така, според мен традициите се оказват влиянието....все пак Италия и Испания са и едни от най-посещаваните държави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Всички казват, че безработицата не намалява, но по време на криза всяко предприятие оптимизира дейностите за да оцелее. Една от основните оптимизации е увеличение на производителността. Това мисля важи доста за България, тъй като тук този показател е доста нисък спрямо европейските стандарти. Затова смятам че производителността ще се увеличава доста по - бързо намаляването на безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
rinaa1
преди 11 години
Тези, които работят за износителите, трябва да получават големи заплати заради по-високите си разходи за мляко, разкрасителни продукти и адвокати.- алооооооооооооо , преводачът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ако те притеснява високата безработица би следвало да знаеш и мерките за борба с безработицата. ТАКИВА НЯМА. Ако ти е интересно аз правя един икономически бюлетин. Можеш да ми пишеш на botev.niki***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
fenixsz
преди 11 години
Незнам дали наблюдавате, но последно време има позитивни сигнали и в България в тази насока. Ако следите пазара на труда, ще установите, че често се появяват мениджърски позиции в производствени компании, както и shared service центрове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още