IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повратна точка за пазарите на акции?

Инвеститорите вече са калкулирали в цените огромни рискове, които обаче така и не се случват, се казва в доклад на Nomura

09:56 | 06.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повратна точка за пазарите на акции?

Фондовите борси по света игнорираха лошите новини за състоянието на европейската икономика и опасенията за забавяне в Китай, за да запишат второ поредно месечно повишение през юли. Това е сигнал, че рисковите апетити се завръщат, се казва в анализ на CNBC.

В цените на акциите вече са калкулирани твърде много лоши новини, което разкрива голям потенциал за резки ръстове през следващите месеци. За това допринасят и спекулациите за нови политики в подкрепа на растежа от страна на централните банки, се казва в доклад на Nomura.

„Волатилността на пазарите през май в голяма степен калкулира в цените висока вероятност от едновременна рецесия на водещи икономики, в най-голяма степен произтичаща от влошаващата се ситуация в еврозоната“, посочват от банката.

„С всяка изминала седмица обаче катастрофата не се случва“, смятат от Nomura.

Днес глобалният индекс MSCI World Index достигна тримесечен връх при 319,44 пункта, подкрепен от по-големия от очакваното брой на новите работни места в САЩ през юни и оптимизма, че европейските лидери ще вземат мерки за прекратяване на дълговата криза. Според експертите на Nomura показателят може да нарасне с 19% от сегашното си ниво до края на годината.

От началото на юни MSCI World се е повишил с 10 на сто. Преди това той пропадна до петмесечно дъно заради страховете от разпадане на еврозоната, новините за забавяне на китайската икономика и слабите данни от САЩ. На фона на бягството на инвеститорите от пазарите на акции дотогава интересът на пазарите бе съсредоточен към инвестициите в американски и японски държавни ценни книжа.

В последствие обаче ситуацията се обърна и пазарите на акции отново започнаха да бъдат предпочитани пред облигационните. Тази тенденция би трябвало да продължи заради сигналите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме решителни мерки за прекратяване на дълговата криза в еврозоната, посочват от японската банка.

Това е гледна точка, която се споделя и от Мун Хон Там, регионален стратег в Maybank Kim Eng.

“ЕЦБ очерта ясни планове за допълнителни количествени улеснения и сваляне на доходността по облигациите, така че това ще продължи да играе позитивна роля за инвеститорите. Парите ги има, това, което инвеститорите искат да видят, е решителни действия. Аз смятам, че те наближават“, коментира Мун Хон.

В четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги даде да се разбере, че банката би могла да поднови изкупуването на облигации с цел понижаване на все по-високите лихви, които Италия и Испания трябва да плащат на инвеститорите, за да продават дълговете си.

Очакванията на пазарите са през септември американският Федерален резерв също отново да се намеси на пазарите чрез изкупуване на облигации или други мерки в подкрепа на паричното предлагане.

„Политическата подкрепа за пазарите от страна на САЩ би трябвало да продължи. Централните банки на някои от развиващите се страни също вероятно ще предприемат някакви действия, като се очаква понижение на лихвите в Китай, Бразилия, Южна Корея, Южна Африка, Аржентина, Филипините и Унгария“, обясняват от Nomura.

За момента от японската банка смятат, че спирачка пред централните банки могат да се окажат само цените на храните. Ако те продължат рязкото си повишение, то може и да не се стигне до нови мерки за вливане на ликвидност заради опасността от подхранване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Вътрещаря
преди 11 години
Ето тази шизофрения поражда кризи,а тук на БФБ е усилена доста от болни мозъци..Колко ли добри новини години наред трябва да излизат за да се обърне очакването за апокалипсис със стойностите.ахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivancholak
преди 11 години
просто печатницата неможе да насмогне. За съжаление денонощието е само 24 часа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 11 години
Съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още