IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в ерата на икономическите катастрофи

Или защо доходността по щатските и германски ДЦК пада, докато спредът по кредитните суапове за защита от фалит на двете страни расте

08:10 | 26.07.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ключов момент в инвестиционната психология е, че активите имат две основни функции – те могат да носят възвращаемост, но също така могат и да предоставят защита. Когато рискът от катастрофа е нисък, инвеститорите се фокусират върху възвращаемостта, а когато е висок, те търсят сигурност.

Характерът на този подход обаче може да варира на различните пазари.

В страни, където рискът от правителствен фалит се смята за нисък, при „защита“ облигациите вършат по-добра работа от акциите. На пазарите, където рискът от фалит е по-висок, движението на акциите и облигациите е взаимосвързано.

Според анализаторите на Fulcrum съществува ясен статистически метод, с който може да се определи коя страна в коя група попада. Когато CDS спредът по правителствените ДЦК нарасне над 200 базисни пункта, акциите и облигации се движат заедно. Когато CDS спреда обаче е под 200 пункта, правителствените облигации запазват своя статус на „инвестиционно убежище“, а между доходността им и цената на CDS липсва корелация.

Испания и Гърция са в първата група. Франция е на ръба също да попадне там, но САЩ и Германия се намират във втората. Ето защо доходността по облигациите им може да се понижава, дори когато рисковете за фалит нарастват умерено.

Този аргумент има и някои недостатъци. Анализаторите например не взимат под внимание как цената на правителствените облигации се влияе от инфлацията и дефлацията. Не се разглеждат и други класове активи.

Паникьосаните инвеститори могат да изберат да купуват суровини или корпоративни облигации вместо правителствен дълг. И докато границата от 200 базисни пункта изглежда работи добре в случая с еврозоната, не е ясно доколко този подход може да бъде приложен за САЩ.

Ако в тази теория има нещо вярно, следствията от нея са поне три. Първо, тя предполага, че правителствата може да са надценили степента, до която вливането на ликвидност, а не страхът, е понижило доходността по облигациите. 

Второ, това означава, че апетитът на инвеститорите за активи - убежища може да не се окаже краткосрочен феномен и че „рискът от катастрофи“ може да влияе на цените на активите за дълго време. Трето, може да се наложи финансовият свят да преосмисли коренно инвестиционния си подход.

Когато инвестиционната теорията беше разработена през втората половина на 20 век, финансистите предполагаха, че светът винаги ще остане сравнително стабилен. Изследването на Баро обаче разкрива, че този ниско рисков период може просто да е представлявал изключение от нормата.

Идеята, че инвеститорите винаги искат да максимизират печалбата си по рационален начин, без да се застраховат срещу „Армагедон“, може да се окаже функция на период, който представлява изключение, а не фундаментално правило.

Вероятно след време тази епоха от световната история може да се повтори. Не залагайте обаче, че това ще се случи твърде скоро. В свят на катастрофални сътресения облигационните пазари могат да останат „странни“ за дълго време, освен ако, разбира се, инфлацията или политическа буря не събудят страхове за правителствени фалити в Германия и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Лошото е ,че хората не осъзнават необходимостта от протест. От стоенето на студено и бойкота на потреблението. Прекалено разглезени и инфантилни са станали. В ерата на катастрофите, трябва да се протестира! Защото докато има банки, ще има катастрофи! Доказан факт! Говоря за истински банки, а не за финансови организации с източваща цел, финансиращи връзкари и политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Твоите бушони може да са отвъртяни, но на някой друг може да са му завъртяни за твоя сметка ;)Всички монополисти обират страната ни. Това, че са ясни сметките, не означава, че не обират народа. Сметката за тока е ясна, но ясна ли цената? Тя се формира от разходи плюс норма на печалба. Енергоразпределителните дружества надуват изкуствено цената с увеличени разходи за фиктивни консултантски услуги, които си вкарват в печалбата. После парите се преразпределят между политици и чужди собственици. Топлофикация е от край време държавна касичка. Там изтупват хората как си трябва, защото никой не иска да стои на студено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
и аз не мога да се съглася с теб приятелю, ЧЕЗ ми начисляваха сметки на едно необитаемо село в продължение на 7 години и то с отвъртяни бушони та бях надплатил 350лв за да не ме откачат и когато вече ми писна и реших да се отърва от тоя рекет, те ми взеха още 53лв за да ми закрият партидата, но нито ми върнаха парите, нито ги приспаднаха поне от тия 350лв а да не говорим че трябваше да им ги занеса на крак чак до кирливия им офис в Левски и това ми костваше и 1 ден отпуск...ОТВРЪТИТЕЛНИ СА , а пък за ония плащания дето бяха на 3 месеца е там беше вече пълен кошмар, като се има в предвид че живея далеч от това селце и съм към ЕОН, плащах им по интернет а те ме черпеха с тлъсти изравнителни сметки на отвъртяните ми бушони ГНУС МЕ Е САМО КАТО СИ ПОМИСЛЯ ЗА ТЯХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Аз за ЧЕЗ, ЕВН и Е-ON не мога да се съглася с теб. Единствено сметките ми за ток са ми ясни, конкретни и ниски. Виж за ВиК и Топлофикация нищо не се казва, но на тях плащам най - много и абсолютно нищо не разбирам от фактурите ми. Всеки път все по нещо ново допълнително ме карат да плащам. Да не говоря, че плащам и 60-70% загуби на вода и топлинна енергия, която така и никога стига до мен и не ползвам. Та моето мнение е, че ел. разпределителните дружества работят читаво, а другите си правят какво искат и никой и копче не им казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
vankata89
преди 11 години
Разлика между българия и Гърция. В Гърция се наливат пари в държавата в българия се изнасят пари от държата чрез Лукойл, ЧЕЗ ЕВН E-ON американските тецове и много други гадни мазни монополисти. Да живее Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Така е. И да намалявате доходността по облигациите, и да не я намалявате - няма да можете да излъжете пазара !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Кофти, нали??Така е! Облигацийте се считаха за 100% сигурен актив, защото една държава НИКОГА не може да фалира. Е вече може! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още