IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционните убежища трябва да се избират преди да са се превърнали в такива

Във всяко формирано убежище или трябва да се борите със съответната централна банка, или да плащате ненормално висока цена, посочва анализаторът Матю Лин

09:00 | 20.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвестиционните убежища трябва да се избират преди да са се превърнали в такива

„Дания е малка страна с население от едва 5,5 млн. души. Тя не може да поеме няколко стотици милиарда долара, без да се пръсне по шевовете. В опит да ограничат потоците горещ капитал, миналата седмица датските власти понижиха основния лихвен процент в страната до отрицателна стойност. Те не искат да са инвестиционно убежище повече от швейцарците“, казва Матю Лин.

Той посочва, че други инвестиционни убежища, които са на път да прегреят, включват пазара на недвижими имоти в Лондон, който през последните 3 години нарасна с 35% и германските облигации, за които за момента инвеститорите са съгласни да плащат за привилегията да притежават, носейки отрицателна доходност.

„За всяко инвестиционно убежище, което си изберете, или трябва да се борите със съответната централна банка, или да плащате ненормално висока цена“, констатира анализаторът. „Просто трябва да си изберете инвестиционно убежище, преди да е станало прекалено популярно, и след това да се насладите, докато цената му се покачва“, допълва той.

Така че какво да купуваме?

Лин харесва исландската крона. „Исландия е близо до еврозоната, но извън нея. Икономиката на страната се възстановява бързо, а местните банки вероятно са научили урока да не поемат непремерени рискове“.

Според Лин полските активи също изглеждат интересни поради бързия икономически растеж, ниския правителствен дълг и географското местоположение на страната – на прага на Германия.

Исландската крона и полските активи могат да не са достатъчно сигурни за всички инвеститори, така че ако наистина търсите инвестиционно убежище, Лин съветва да играете по възможно най-консервативния начин и да вложите парите си в най-големия пазар-убежище на планетата.

„Щатската икономика може и да страда от много вътрешни проблеми, като значителните дългове и недостатъчния темп на растеж, но сравнена с останалия свят тя е истинско инвестиционно убежище - при това достатъчно голямо, за да не бъде наводнено от горещите капиталови потоци“, посочва Матю Лин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Точно пък във времена на криза акции и облигации се сриват като картонена кула. Какво правят големите - Китай изкупи и купува де що има мини , залежи ,концесии ,пустеещи земи .... Щяха да купят огромна територия именно на Исландия , ако не беше се разчуло ...Сотби на аукционите поставя рекорд след рекорд . А какво купуват банките .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
grestar
преди 11 години
Това отдалече намирисва на платено съобщение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още