IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Испания трябва да избегне капана на европейската помощ

Тя помага на инвеститорите да се измъкнат от закъсалите страни на много по-ниска цена и ги лишава от жизнено важния частен капитал

18:09 | 06.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Испания трябва да избегне капана на европейската помощ

След месеци, през които се противопоставяше на идеята за външна финансова подкрепа, испанският бюджетен министър Кристобал Монторо заяви, че европейските институции трябва да помогнат за спасяването на банките в страната.

Междувременно в медиите се появи информация, че съществува план, който ще позволи на Испания да рекапитализира най-слабите си банки с европейски средства.

В коментар за Financial Times изпълнителният директор на Pacific Investment Management Company Мохамед Ел-Ериан отбелязва, че има причина толкова дълго Испания да е избягвала помощта на Европа.

„Досега никой не е успявал да се измъкне от капана на извънредните европейски фондове – те са като мотел пълен с хлебарки, от който не можете да си тръгнете“, казва Ел-Ериан. „Вместо да са катализатор за привличане на необходимия за възстановяването на растежа частен капитал, публичните средства помогнаха на инвеститорите да се измъкнат от закъсалите страни на много по-ниска цена.“

„Като резултат закъсалите правителства стават все по-зависими от международната помощ. В същото време местните компании са лишени от кислорода, необходим за създаването на нови работни места. Не е чудно, че растежът и платежоспособността остават толкова непостижими за страните, получаващи помощ включително Ирландия и Португалия, където като цяло хората подкрепят политиката на правителствата си“, посочва финансистът.

„Аргументът, че отказът от външна подкрепа е щял да доведе до по-тежки последствия, не е оправдание същата грешка да бъде повторена в Испания. Тук говорим за нещо повече от частния интерес на страната. Като се вземе под внимание размерът и ключовата роля на испанската икономика, наред с Франция, Германия и Италия, Европа не може да си позволи страната да остане на системи твърде дълго“, смята Ел-Ериан.

Според него европейските политици трябва да се фокусират върху визията за еврозоната през следващите 3 до 5 години, както и върху прилагането на механизми, които да стабилизират региона, а Испания от своя страна - върху вътрешната си икономическа политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
М, даа. Ето значи за какво служели европейските помощи. За да могат чуждите инвеститори да си приберат поне част от парите и после - дим да ги няма. И после какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още