IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как енергийната революция в САЩ ще повлияе върху икономиката?

Щатите разчитат на шистовия газ и нефта от пясъци, за да се превърнат в нетен износител на енергия

14:42 | 28.05.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Как енергийната революция в САЩ ще повлияе върху икономиката?

От десетилетия зависимостта на Америка от горивата изсмуква жизнените сили на икономиката. Бумът в нефтената и газова индустрия в последните години обаче възроди перспективите за нова ера на по-силен икономически растеж в САЩ, пише Ройтерс.

Разработването на находищата на шистов газ, както и добивът на нефт от пясъци, намали значително цената на природния газ в САЩ. Това рефлектира и върху производствените разходи.

Наскоро Citigroup прогнозира, че енергийният бум в Америка може да добави около 0,5% към годишния брутен вътрешен продукт (БВП) през следващите няколко години.

Ако това се случи и тенденцията се задържи, това би могло да измъкне американската икономика от блатото на забавения растеж и да доведе до създаването на нови работни места.

Филип Ферлегер, икономист в Института за международна икономика „Питърсън“ и консултант в енергийната промишленост, е още по-оптимистично настроен.

Според него САЩ скоро ще бъдат енергийно независими и за по-малко от 10 години ще се превърнат в нетен износител на енергия. Изчисленията му също така показват, че годишно към БВП на страната може да бъде добавян поне процент в продължение на 10-15 години.

Американската шистова революция вече се отразява върху транспортния бизнес. General Motors започна производството на камиони, които се движат на природен газ. Бензиностанциите и паркингите за тежкотоварни автомобили масово предлагат втечнен газ, който е много по-евтин от дизела.

По-ниските транспортни разходи ще се отразят върху цялата икономика и биха освободили капитал за реализирането на нови проекти и увеличаване на корпоративните печалби, отбелязва агенцията.

САЩ са нетен вносител на горива от 1958 г., като темпото на ръст на вноса се ускори след 2000 г. Само през миналата година нетният внос на енергия в страната възлезе на над 300 млрд. долара - сума, която е по-голяма дори от огромния търговски дефицит на Америка с Китай.

Технологията за добив на шистов газ се прилага в САЩ от 2005 г. През 2011 г. продукцията на природен газ се повиши с около 8%, което е рекорден ръст.

В последните три години са регистрирани три последователни увеличения на добива на петрол в Щатите, а разработването на находищата на нефт от пясъци превърна САЩ в по-голям производител на суровината от Еквадор.

Според оценките на Citigroup, ако темповете на добив се запазят, до 2020 г. нетният внос на енергия ще намалее значително. След това Съединените щати биха могли дори да се превърнат в нетен износител на суров петрол, бензин и втечнен газ.

Американската администрация за енергийна информация прогнозира, че вносът на нефт в САЩ ще намалява през следващите месеци и най-вероятно в близко бъдеще може да се очаква страната да започне да намалява зависимостта си от чуждите източници на енергия.

Агенцията обаче е по-предпазлива в прогнозите си за енергийна независимост на Щатите. Според последните й оценки към 2035 г. страната ще внася двойно повече енергия, отколкото изнася.

Опасенията около опазването на околната реда при добива на шистов газ и нефт от пясъци в Щатите обаче може и да спънат енергийната революция, предупреждават анализатори. Това обаче не спира редица компании да продължават да инвестират в сектора.

С течение на времето също така се очаква САЩ да изгубят конкурентните си предимства, свързани с шистовия газ и нефта от пясъци заради огромните резерви в други страни, които предстои да бъдат разработени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Ами, De Facto, "енергийна революция" няма. Има известно облекчение в местния добив на суровина, която катилите ще гледат да прекарат през *** си, че така било уж "по-престижно". Осират си природата и прахосват бъдещето на собствената си /че и на чуждите/ нации. Америка, погледната от гео-центрична гледна точка, е циреят на планетата.Сори, американското посолство. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Цените на газта в САЩ са ниски защото правят един трик, който не може да продължи вечно - фючърси на база цени от 1998 г.Така че номерът скоро няма да мине, пък и ценовият шок след тези 10-15 на измислен комфорт - като при нисколихвеното финансиране на държавния им дефицит сега, ще бъде страшен шок за тяхната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
alphaomega
преди 12 години
Удавник и за сламка се хваща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Големият световен колос, до преди 30 години абсолютен лидер в повечето водещи технологии благодарение на учените от Германия след 2 световна война, вече разчита на копането на ресурси за да си вдигне икономиката на крака, не знам но те там все повече ми заприличват на СССР кога ли ще ги сполети тяхната съдба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още