IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Глобалната рецесия е 100% сигурна

Тя ще настъпи през последното тримесечие на 2012 г. или в началото на 2013 г., прогнозира икономистът

11:24 | 28.05.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Фабер, издателят на Gloom Boom &amp; Doom Report.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Фабер, издателят на Gloom Boom & Doom Report. Снимка: Ройтерс

Фондовите пазари отново са на кръстопът и икономисти като Марк Фабер, издател на доклада Boom, Gloom & Doom, отново предричат мрачни дни за глобалната икономика.

Анализатори и инвеститори се вслушват в мечите прогнози на Фабер още от 1987 г., когато той своевременно предупреди клиентите си да се освободят от позициите си в акции точно преди „Черния понеделник“ - пазарният колапс от 19 октомври, когато Dow Jones Industrial Average изгуби 22,6%.

В последното си интервю за CNBC Фабер отново предупреди, че глобалните икономики са пред сериозно забавяне.

Фабер изтъква, че докато инвеститорите остават фокусирани върху Гърция и Европа, други доста по-сериозни проблеми остават незабелязани.

„Винаги когато всички са фокусирани върху определен проблем, като Гърция и Европа, тенденции, които са значително по-обезпокоителни и важни - чувствителното забавяне в Индия и Китай - остават незабелязани“, коментира той.

Последните икономически данни от Пекин подкрепят опасенията на Фабер. През май индексът на мениджърските поръчки (PMI) на HSBC се е понижил до 48,7 пункта от 49,3 пункта през април. Така за 7-ми пореден месец PMI остава под 50 пункта – признак, че икономическата активност в страната се забавя.

Според Фабер по-слабото представяне на компаниите за луксозни стоки също е притеснително.

„Все повече и повече акции колабират – икономически чувствителни акции на компании за луксозни стоки“, коментира той. „Според мен това означава, че растежът ще се забави и бичият пазар ще приключи с чувствителна дефлация при акциите“.

В края на миналата седмица Tiffany, една от световните компании за бижута, понижи прогнозата си до края на годината, позовавайки се на очакванията за по-слаби продажби.

Фабер прогнозира, че всички световни икономики ще бъдат засегнати от тези негативни тенденции.

„Аз мисля че ще станем свидетели на глобална рецесия или през четвъртото тримесечие на 2012 г. или в началото на 2013 г.“ На въпрос какъв е шансът това да се случи Фабер отговаря: „100%“.

Въпреки това в краткосрочен план Фабер вижда потенциал за известно възстановяване на пазарите. Той изтъква, че излизането на Гърция от еврозоната ще бъде катализатор за пазарен оптимизъм.

„Според мен пазарът ще изпита облекчение, ако Гърция наистина напусне еврозоната. Въпреки че подобно развитие ще засегне банките и застрахователните компании, пазарите са подценени и при напускането на Гърция ще се възстановят“.

Фабер обаче не смята, че Гърция ще бъде изгонена. „Аз мисля, че Германия ще покаже повече гъвкавост и ще се съгласи с идеята за общи еврооблигации.“

Според него слабостта на еврото доказва това. „Издаването на еврооблигации ще окаже допълнителен натиск върху еврото. Именно това е причината еврото да е толкова слабо напоследък“.

Фабер препоръчва на инвеститорите да се ориентират към щатските долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
"Анализатори и инвеститори се вслушват в мечите прогнози на Фабер още от 1987 г., когато той своевременно предупреди клиентите си да се освободят от позициите си в акции точно преди Черния понеделник - пазарният колапс от 19 октомври, когато Dow Jones Industrial Average изгуби 22,6%."Че то и счупеният часовник е точен два пъти дневно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Еврооблигациите са една фантазия на клечка. Германия не може да стане гарант на гръцките заеми , повече отколкото Гърция на немските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Не съм чак такъв оптимист по отношение на обединението на дълговете - общите еврооблигации.От страна която позволява такъв силен износ на технологии и капитали от публичните и компании зряла политическа позиция не очаквам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Еми нормално, световната икономика ще претърпи огромна трансформация от икономика диктувана от финансите и потреблението, към икономиката основаваща се на иновациите и производството. Просто развитите държави осъзнаха грешката в последните 30 години да си съсипят икономиките и да дадат огромен тласък на слабо развитите икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още