IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция като Lehman Brothers

Излизането на страната от еврозоната може да подейства като катализатор на проблемите в Испания и Италия, и да срине пазарите

11:00 | 17.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Гърция като Lehman Brothers

Някои експерти смятат, че проблемите на Гърция могат да бъдат изолирани и да не се стигне до проблеми в Италия, Испания и Португалия, сочени за следващите жертви на дълговата криза.

“Пазарите трябва да очакват Гърция да се оттегли, въпросът е кога това ще се случи”, коментира Шарън Старк от Sterne Agee.

“Да, излизането на Гърция от еврозоната ще доведе до първоначален шок, но Испания и Италия са важни и за валутния блок, и за световната икономика, така че ще получат широка подкрепа, включително и от Европейската централна банка (ЕЦБ)”, посочва Старк.

По думите й излизането на Гърция от еврозоната може по-скоро да се сравни с решението на S&P да свали кредитния рейтинг на САЩ. Въпреки че беше болезнено ясно, че Щатите не заслужават първокласен рейтинг, акциите се сринаха в първия ден на търговията след решението на агенцията, но разпродажбите бяха краткотрайни.

Други анализатори обаче не смятат, че “разводът” на Гърция с еврото е толкова просто уравнение.

“Според най-лошия сценарий “заразата” ще се разпространи в Италия и Испания. Разходите по дълга на двете държави ще станат непоносимо високи, за да бъдат те спасени”, коментира д-р Робърт Шапиро от Sonceon.

Шапиро, който беше съветник по въпросите на търговията на президента Бил Клинтън, посочва, че все още не е ясно какви са експозициите на големите банки към Европа. По думите му много от тях ще бъдат изненадани и ще бъдат принудени да претърпят огромни загуби.

Анализатори смятат, че има голяма вероятност съдбата на Гърция да не бъде решена и на следващите избори, които ще се състоят на 17 юни. Редица икономисти предупреждават, че в следващите седмици пазарите ще са изключително нестабилни и ще се движат от спекулации.

Независимо от събитията в Гърция би било грешка да се предположи, че Европа не е от значение. Разпадането на еврозоната все още е мит, но икономиката на Европа със сигурност ще премине през дълги месеци, ако не и години, изпълнени с болка, което може да навреди на САЩ.

* "Представете си еврозоната без Гърция. Лесно е, ако опитате".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 12 години
Няма банки няма криза в Гърция парата влиза. Пият само синьо Джони харчат милиони :D дай дай бейбе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Боян,Държавният дълг на САЩ е резултат от тяхна държавна финансова грешка за ползване на непригодно за долар американско финансово управление.Ако САЩ бяха с подобрено и годно за американски долар финансово управление САЩ ще са без държавен дълг.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
САЩ по-скоро да се притесняват за тения дълг който набъбва с по над 1 000 000 000 000 долара всяка година. И да се замислят ако пък пазарите започнат да осъзнават, че те никога няма да ги върнат какво може да се случи??? Леман Брадърс ще е като детски филм спрямо филм на ужасите като емоция за инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
Куку-руку чудна фафла с марципан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Очаквам скоро заглавие от рода на: "Гърция точно лато Титаник"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още