IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският социален модел е решение, а не проблем за Стария континент

Необходимо е преразпределение на богатството, което поставя на първо място не печалбата от инвестиран капитал, а доходите от труд, коментира френски синдикалист

11:21 | 25.04.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският социален модел е решение, а не проблем за Стария континент

Това което се прави обаче е точно обратното. Правителствата се състезават да привличат компании, предлагайки все по-ниски корпоративни данъци и разходи за социално осигуряване. В резултат на това сме свидетели на разоряването на социалните системи и публичните финанси, а оттам и на работниците и пенсионерите.

Приоритет трябва да бъде даден на растежа и заетостта, вместо на пазарите. Необходими са нови икономически, социални и монетарни политики. Необходимо е преразпределение на богатството, което поставя на първо място не печалбата от инвестиран капитал, а доходите от труд; не финансовите инвестиции и дивидентите, а продуктивните инвестиции и заплатите.

Вместо да понижаваме покупателната способност на работниците и пенсионерите, като намаляваме пенсиите и разходите за социално осигуряване, ние трябва да стимулираме растежа на вътрешното потребление, тъй като то зависи в много по-малка степен от волатилността на фондовите пазари. Необходими са ни и политики за стимулиране на заетостта.

Всичко това важи в още по-голяма степен за младите хора. Във Франция младежката безработица е 23%, в Гърция и Италия над 30%, а в Испания - 50%.

Аргументът, с който толкова често бива оправдавано орязването на трудовите разходи – че по този начин компаниите остават конкурентоспособни – е неубедителен. Това, което пречи на европейския бизнес днес е липсата на качество и иновации.

Да се съревноваваме с Китай като понижаваме трудовите разходи е налудничаво. Това не води до нищо, освен че повишава краткосрочните корпоративни приходи за сметка на доходите на служителите.

Значително по-голяма част от генерираното от корпорациите богатство трябва да се използва за повишаване на заплатите (и социалните разходи). Това всъщност би помогнало на компаниите да заздравят пазарните си позиции, тъй като ще стимулира потреблението.

Трябва да защитим и заетостта в сектора на обществените услугите, от чието качество зависят както компаниите, така и гражданите. Понижаване на публичните разходи може да бъде извършено единствено за сметка на фундаментите на растежа, характерни за индустриалните страни – добро образование, ефективно здравеопазване и качествени обществени услуги. Подкопаването на тези фундаменти говори за пълно неразбиране на проблемите, пред които сме изправени днес.

Системите, основаващи се на солидарност между поколенията, половете и социалните прослойки трябва бъдат запазени. Да ги атакуваме означава да се оставим на милостта на пазарите в сфери като здравеопазването и пенсионното осигуряване. Подобни политики неизменно водят до разширяване на пропастта между богати и бедни. Ето защо социалната демокрация трябва отново да намери своето място в обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
pit1957
преди 12 години
problema v Evrozonata e prosti4ak vaprosat .Drug e vaprosat 4e ne im se iska tova da stane taka.Vseki znae 4e ako iska6 da si kupi6 televizor ima6 niakolko stapki.1.vadi6 pari ke6.2pravi6stiagane na kolana .3.vzema6 kredit ot banka saotvtno s posledva6to stiagane za opredelen period.4.krade6 ot niakogo,niakade ne6to . 5prosto namira6 dopalnitelna rabota.ostaviam izbora na vas.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Следва да се има предвид, че през 2012 г. състоянието на "Европейският социален модел" е съпътстваща последица от налична държавна финансова грешка да се ползва НЕПРИГОДНО за евро държавно финансово управление.Който не се съобразява със сегашната държавна финансова грешка не може да направи пълноценни преценки за противодействие срещу стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
"Полученият отговор гласял: "Преминавайки река Галис, ти ще разрушиш велико царство". Крез, разбира се, възприел този отговор като предвестие за своята победа, започнал война и... бил разбит. Наистина велико царство се оказало разрушено, но това се оказало не царството на персите, а на самия Крез..."Ако се замисли човек тази грешка е много често срещана и по наше време! Много хора се възприемат грешно. Доста поучителна история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 12 години
tipichnite proletarski lozungi - "DAITE da dademe"; nishto novo ot COCIALISTITE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
За всеки човек са важни печалбите и дивидентите мисля аз. :) Просто някои хора незаслужено се слагат измежду тези за които трябва да се грижи групата. Там е проблема. Поне у нас в България.Тези хора би трябвало да са работещите а не обслужваните:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
Гари
преди 12 години
Инвеститорите в бира и кебапчета навсякъде преобладават. Явно форумът на *** не прави изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
Danny666
преди 12 години
Mного ми е страно тези дето са нацъкали - на писалите по-долу дали НЯКОГА са имали собствен бизнес ?Аман от *** работници във форуми за ( предполага се ) хора с пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
Ricco
преди 12 години
Типично пожелателно-черпаклийско мислене на синдикалист, който нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 12 години
без да подкрепям мнението на Драги, това мнение на синдикати е толкова налудничаво, че няма и накъде. Пример:"Значително по-голяма част от генерираното от корпорациите богатство трябва да се използва за повишаване на заплатите (и социалните разходи). Това всъщност би помогнало на компаниите да заздравят пазарните си позиции, тъй като ще стимулира потреблението."Къде има Hard Evidence за това твърдение?? Европееца не е ***. Той вече пазарува ефтино от ebay, alibaba и други подобни евтини и китайски източници. Т.е. раздаденото няма да стимулира никой друг освен Китай и Азия където вече се произвежда АБСОЛЮТНО всичко. И от каква принадена стойност ще дойде това заплащане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
Гари
преди 12 години
Дами и господа от ***, и вие ли станахте социалисти? Защо давате трибуна на подобни *** синдикалисти, които си нямат хабер от света. Предполага се, че сайтът ви се посещава най-вече от инвеститори и борсови играчи, за които са важни печалбите и дивидентите. Да им казвате, че на първо място трябва да се постави не печалбата от инвестирания капитал, а доходите от труд ми изглежда доста тъпо от ваша страна. И не ми отговаряйте, че трябва да се чуват всякакви мнения - 99% от медиите се надпреварват да пускат левичарски материали, няма нужда и вие да влизате в това число. А ако трябва да коментирам по същество - няма друг изход за ЕС освен да намалява разходите си за труд, за да увеличи бързо конкурентоспособността си спрямо Китай и др. И на мен не ми харесва, но друг начин няма. Сегашните проблеми идват точно от факта, че доходите са нараснали много по-бързо от производителността на икономиката. И това съм сигурен, че е ясно и на вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още