IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сделката с частните кредитори не е краят на гръцката сага

Вероятността Гърция да фалира и да напусне еврозоната след изборите се увеличава, коментират анализатори

12:17 | 09.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос. Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос. Снимка: Ройтерс

Именно затова не трябва да изключваме възможността новото правителство да бъде избрано с обещанието непопулярните мерки да бъдат предоговорени, посочва Вамвакидис.

„Най-добрият сценарий е слабо коалиционно правителство“, казва Вамвакидис. „Може обаче новоизбраният парламент да не успее да състави правителство и да се наложи да се провеждат нови избори. Може също да станем свидетели на ляво коалиционно правителство“.

Вероятността Гърция да фалира и да напусне еврозоната след изборите се увеличава, коментират анализатори.

„Продължаваме да вярваме, че в определен момент Гърция може да фалира и да напусне еврозоната“, посочват анализатори на Capital Economics.

„Изходът от предстоящите избори може да се окаже ключов, тъй като новото правителство може да поиска предоговаряне на условията по спасителния пакет“.

Въпреки че са жизнено необходими за обслужването на гръцкия дълг, средствата, предоставени от Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Европейската централна банка (ЕЦБ) по никакъв начин не стимулират изпадналата в дълбока рецесия гръцка икономика.

„Тези пари изобщо не стигат до Гърция. Те отиват в джобовете на чуждестранните инвеститори“, казва Ник Карн, основател на Carn Macro Advisors.

За разлика от Ирландия, Гърция не успява да привлече чуждестранни инвеститори и много гърци просто напускат страната.

„Рецесията се задълбочава поради несигурността“, казва Вамвакидис. „В най-добрия случай сделката за преструктурирането на гръцкия дълг ще ни осигури време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
По произход кризата в Гърция е проста, защото е поради влияние на само една особено важна причина.За успешно спасение от стопанска криза е потребно ликвидиране на тази (никому ненужна) държавна финансова грешка.Само до 24 часа след като гръцките държавни власти неутрализират наследеното от предходни години непълноценно управленско поведение като подобрят своето държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с евро настоящата стопанска криза в Гърция ще е ликвидирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Опасността остава и след изборите , когато цялото общество може да се надигне и срине политическата система. Тази опасност ще се повишава с времето и ще доведе до излизане на Гърция извън ЕЗ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още