IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сделката с частните кредитори не е краят на гръцката сага

Вероятността Гърция да фалира и да напусне еврозоната след изборите се увеличава, коментират анализатори

12:17 | 09.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос. Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос. Снимка: Ройтерс

Месеци наред ситуацията в Гърция доминираше европейските пазари, пише CNBC. И съвсем естествено инвеститорите очакваха с напрежение всеки нов краен срок около развоя на драмата.

Последният подобен срок изтече с офертата на гръцкото правителство късно вечерта в четвъртък. Опасенията в случая бяха дали достатъчно кредитори ще се включат в сделката за отписването на 107 млрд. евро от гръцкия дълг.

След като задейства така наречената колективна клауза Атина, успя да осигури участието на инвеститори държащи 95,7% от подлежащите на замяна облигации.

Въпреки че това донесе на инвестиционната общност мимолетно усещане за облекчение,  Гърция едва ли ще остане забравена за дълго.

Следващата забележителна дата, на която трябва да обърнем внимание са гръцките избори в началото на май, казва Танос Вамвакидис, директор валутни стратегии на BofA Merrill Lynch Global Research.

Въпреки че сделката за преструктурирането на дълга премина успешно, „пазарите ще са изключително притеснени за гръцките избори“, коментира той.

Последното проучване на общественото мнение - определяно от Вамвакидис като плашещо - разкрива, че двете основни политически партии в страната - социалистите от ПАСОК, които спечелиха последните избори и консерваторите от Нова демокрация, за момента заедно могат да разчитат на по-малко от 40% от гласоподавателите.

След като през ноември лидерът на ПАСОК Георгиос Папандреу беше принуден да се оттегли, управлението на страната беше поето от служебното правителство на Лукас Пападимос.

Въпреки че и двете партии ПАСОК и Нова Демокрация предложиха писмени гаранции, че ще спазват условията на втория спасителен пакет – строги икономии на фона на дълбока рецесия и безработица, надхвърляща 20% - други партии, които се намират встрани от политическия център, не са.

Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
По произход кризата в Гърция е проста, защото е поради влияние на само една особено важна причина.За успешно спасение от стопанска криза е потребно ликвидиране на тази (никому ненужна) държавна финансова грешка.Само до 24 часа след като гръцките държавни власти неутрализират наследеното от предходни години непълноценно управленско поведение като подобрят своето държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с евро настоящата стопанска криза в Гърция ще е ликвидирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Опасността остава и след изборите , когато цялото общество може да се надигне и срине политическата система. Тази опасност ще се повишава с времето и ще доведе до излизане на Гърция извън ЕЗ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още