IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са архитектите на гръцката дългова матрица

Корифеите в облигационното право Гулати и Бъчхейт смятат, че и други задлъжнели страни трябва да преструктурират дълговете си по модела на Атина

08:33 | 08.03.12 г. 1
Кои са архитектите на гръцката дългова матрица

Отговорът бил елементарен. Вместо да се приема за недостатък, фактът, че гръцките облигационни договори не са били обвързани с обичайните провизии означавал, че хитри адвокати като Бъчхейт могат да изработят колективна клауза, която да е в полза на Гърция.

В доклада си от май 2010 г. двамата юристи посочват, че на практика Гърция е в по-добра позиция да осъществи адекватно редуциране на дълговото си бреме, от която и да е друга страна в съвременната история. Първоначално никой не обръща особено внимание на този доклад, тъй като европейските лидери категорично отхвърляха подобна възможност.

С течение на времето обаче идеята придобива популярност и гръцкото финансово министерство потърсило двамата адвокати.

Шон Хаган, главният юрист на Международния валутен фонд (МВФ), посочва, че сделката за гръцкия дълг е поредният пример за това, как Бъчхейт моделира облигационното право. „На практика Лий създава законите в тази област“, признава Хаган.

И все пак в навечерието на последното действие от гръцката дългова драма все още няма признаци, че и други страни са готови да приложат модела на Бъчхейт – Гулати. На конференция в Мадрид официален представител на испанската централна банка определи предложението на Гулати, като „много рисковано и погрешно във всяко едно отношение“.

В Португалия, която според много анализатори неминуемо ще преструктурира дълговете си, политиците продължават да настояват, че дълговата тежест е поносима. Инвеститорите обаче не са убедени в това.

След като миналата пролет страната получи спасителен пакет за 78 млрд. евро, доходността по 10-годишните португалски ДЦК почти се удвои до 13,5%.

След като пазарите вече и без това калкулират преструктурирането на португалския дълг, едно евентуално доброволно преструктуриране не би предизвикало особен смут.

За по-големи страни като Испания и особено Италия обаче рисковете от евентуален опит за предоговаряне на задълженията им ще се окажат високи.

Въпреки това Гулати изтъква, че колкото повече тези силно задлъжнели страни отлагат неизбежното, толкова по-голяма ще е сметката, която данъкоплатците накрая ще платят.

„Нека да покажем на всички, че сме научили нещо от страданията на Гърция“, казва той. „Времето за действие обаче е ограничено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Дълговете на Гърция са заради наличие на (никому ненужна) нейна държавна финансова грешка, заради която гръцкото държавно финансово управление е НЕПРИГОДНО за евро.Достатъчно е тази държавна финансова слабост да се прекрати и гръцките държавни дългове ще бъдат успешно погасени.Само до 24 часа след като гръцките държавни власти неутрализират наследеното от предходни години непълноценно управленско поведение като подобрят своето държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с евро настоящата стопанска криза в Гърция ще е ликвидирана.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още