IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са архитектите на гръцката дългова матрица

Корифеите в облигационното право Гулати и Бъчхейт смятат, че и други задлъжнели страни трябва да преструктурират дълговете си по модела на Атина

08:33 | 08.03.12 г. 1
Кои са архитектите на гръцката дългова матрица

Още през май 2010 г. Гулати и Бъчхейт предложиха на Гърция начин да принуди инвеститорите, които отхвърлят евентуална сделка за преструктуриране на дълговете й, да понесат същите загуби като тези, които доброволно са се съгласили да отпишат процент от задълженията.

Гърция, която през юли нае Бъчхейт и неговия екип следва предложената стратегия. В четвъртък през нощта Гърция ще разкрие точно какъв процент от инвеститорите са се съгласили на сделката. Очаква се колективната клауза да бъде задействана, за да се осигурят официално заложените 95%.

„Лий е гледал този филм много пъти“, казва Петрос Кристодолу, изпълнителен директор на гръцката агенция за управление на дълга. „Той винаги е поне 5 хода напред“.

На пръв поглед двамата дългови "лечители" са странна двойка. Гулати, на 44 години, е експерт по облигационни договори, който обича да изследва различни страни на облигационното право. Визитката му, разбира се, е впечатляваща – завършил е право в Харвард, след което се е присъединил към Samuel A. Alito Jr., преди да стане съдия във върховния съд на САЩ. В същото време обича  да се облича небрежно. На предизвикалата такъв интерес лекция от миналата седмица е бил облечен с камуфлажен панталон и обикновен пуловер.

Бъчхейт, на 61, е завършил колежа Мидълбъри във Вермонт, както и право в Университета в Пенсилвания и Кеймбридж. Маниерът и облеклото му са като на британски джентълмен.

„В сферата на дълговото право всички са ученици на Бъчхейт, независимо дали това им харесва или не“, казва Адам Лерик, дългов експерт на American Enterprise Institute. „Лий посвети кариерата си на това да създаде система, при която страните длъжници и техните кредитори да се договарят за преструктуриране на задължения без необходимостта от интервенция от страна на официални институции“.

Инструментите на Бъчхейт включват колективни клаузи, съгласия за прекратяване и договори за гаранции. Може да звучи сложно, но тези инструменти служат на една основна цел – да предоставят на страната длъжник необходимите лостове всички нещастни кредитори да бъдат принудени да приемат определени загуби, така че дълговите нива отново да станат устойчиви.

Именно за това Бъчхейт не се ползва с добро име сред кредиторите. Много от тях го смятат за зъл гений, прилагащ юридически трикове, които улесняват задлъжнелите страни и носят на  инвеститорите неминуеми загуби.

Какво е усещането да сте от другата страна на масата срещу клиентите на Бъчхейт?

„Брутално е“, казва Ханс Хюмс от Greylock Capital. Тази седмица наред с представители на 11 други финансови институции, той се съгласи да приеме на практика 75% загуби върху стойността на гръцките ДЦК, които притежава. „Позициите на кредиторите са доста по-слаби, когато Бъчхейт е замесен. В крайна сметка това му е работата“.

Последният ход на Бъчхейт беше да реши как да се възползва от факта, че гръцките облигации са сключени според гръцкото законодателство.

Гулати, който е работил за Бъчхейт през 1994 г. като младши адвокат, посочва, че за първи път този проблем е бил повдигнат от един негов студент. Момчето забелязало, че гръцките ДЦК не съдържат колективна клауза или други провизии, които обичайно съпътстват подобни договори и имат за цел да определят какво точно се случва, ако длъжник не може да изплати дълговете си.

Гулати и Бъчхейт били озадачени. Как Гърция може да преструктурира дълговете си без необходимите инструменти?

Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Дълговете на Гърция са заради наличие на (никому ненужна) нейна държавна финансова грешка, заради която гръцкото държавно финансово управление е НЕПРИГОДНО за евро.Достатъчно е тази държавна финансова слабост да се прекрати и гръцките държавни дългове ще бъдат успешно погасени.Само до 24 часа след като гръцките държавни власти неутрализират наследеното от предходни години непълноценно управленско поведение като подобрят своето държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с евро настоящата стопанска криза в Гърция ще е ликвидирана.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още