IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не дотам чудодейното възстановяване на Китай

Стимулиран от непродуктивни инвестиции, растежът в Китай е икономически деструктивен и крие зародиша на своята гибел, пише MarketWatch

15:35 | 05.03.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Не дотам чудодейното възстановяване на Китай

Способността на Китай да спаси компрометираната световната финансова система и глобалната икономика е преувеличена, а неустойчивият фундамент на китайската икономическа и финансова мощ твърде често остава незабелязан, се казва в анализ на MarketWatch.

През първата фаза на глобалната финансова криза Китай беше засегнат тежко. Икономическият растеж се забави, а уволненията на работници-имигранти само в провинция Гуандун, където са съсредоточени ориентирани към износ производствени мощности, достигнаха 20-25 млн.

В отговор на шоковото свиване на търсенето на китайски стоки на външните пазари - следствие от безпрецедентната едновременна рецесия във всички развити страни - Пекин вложи огромни ресурси, за да възстанови растежа и да омекоти икономическите и социални последици от забавянето.

В края на 2008 г. Китай представи двугодишен пакет от фискални стимули за 4 трлн. юана (около 600 млрд. долара). Средствата обаче бяха усвоени главно чрез контролираните от правителството банки за развитие, финансиращи крупни инфраструктурни проекти.

Отпуснатите от китайските банки кредити през 2009 г. и 2010 г. достигнаха 40% от БВП на страната - съответно 1,1 трлн. и 1,4 трлн. долара. За сравнение през 2008 г. те са възлизали на едва 740 млрд. долара. През последните 2 години количеството отпуснати кредити се е увеличило с почти 50%.

Според Световната банка (СБ) след 2008 г. китайският растеж се дължи почти изцяло на „правителствени програми“. На практика възстановяването на страната е сходно с дългово стимулираното възстановяване на САЩ след рецесията от 2001-2002 г.

Дългови проблеми

В краткосрочен план стимулиращото растежа кредитиране ще доведе до нарастване на лошите кредити.

Използвайки характерна за стила си хипербола, хедж фонд мениджърът и инвеститор Джеймс Чанос заяви, че балонът в Китай е с размерите на „Дубай по 1000 и отгоре“, визирайки проблемите около сектора на недвижимите имоти в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Все пак подобни прогнози за неминуем финансов и банков колапс в Китай са пресилени.

Кредитите в сектора на недвижимите имоти са консервативно структурирани, а правителството разполага с редица инструменти, чрез които може да се справи с проблемите.

Както може да предположим, за да бъдат избегнати рисковете от фалит през февруари китайското правителство нареди на банките да разсрочат дългове, отпуснати на местните правителства за 1,7 трлн. долара.

Лошите кредити обаче ще абсорбират значителни финансови ресурси и ще ограничат вътрешното потребление.

Правителството ще рекапитализира банковата система като гарантира широк спред между лихвите, при които банките се финансират и доходността по отпуснатите от тях кредити.

Точно както в Япония и САЩ преди колапса на кредитните им балони, китайските собственици на ипотекирани жилища ще трябва да платят за спасяването на изпадналите в несъстоятелност банки.

От друга страна, тези които имат депозити ще са принудени да плащат скрит данък, произтичащ от ниските лихви по депозитите и високите лихви по кредитите.

На практика спасяването на банките представлява един огромен трансфер на богатство и доходи от домакинствата към икономиката. Тази сума вероятно ще достигне проценти от БВП на страната.

Дългосрочният ефект от дългово генерирания инвестиционен бум ще бъде комплексен. Приходите от много проекти ще се окажат недостатъчни, за да покрият изтеглените заеми или да генерират адекватна финансова възвръщаемост.

Ефективността на китайските инвестиции се понижава. За създаването на 1 долар китайски БВП сега са необходими между 6 до 8 долара кредит. Преди 20 години за това бяха необходими едва 1 до 2 долара. За сравнение точно преди финансовата криза за създаването на 1 долар БВП в САЩ бяха необходими около 4-5 долара.

Стимулиран от непродуктивни инвестиции, растежът в Китай е икономически деструктивен и крие зародиша на своята гибел, завършва анализът на MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Много по-ефективно е просто да спрат вноса на китайски *** в САЩ. Проблемите по света се създават за да се държи цената на петрола висока, ама не за да се спъва Китай, а заради печалбите на Тексако,Халибъртън,Мобил,Шеврон, Шел,Тотал...Ето затова е, брато.Иран изнася основно нефт за Европа, много по-малко за Китай. Така че хайде стига със смешните коментари колко САЩ ги е страх от Китай.Дрън-дрън.Китай е това, което САЩ създадоха от тях с непрекъснати инвестиции за последните 30 години. И могат да ги "оправят"/и ще го направят/ с един замах, точно както се разправиха с Япония в средата на 80-те.Япония растеше с 9% на година и произвеждаше всичко за САЩ.Очакваше се да изпреварят Америка до 2000 година като 1-ва икономика. Е... виж къде са сега.Това чака и Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Евтините стоки от Азия не са ли "евтаназия" за световната икономика, която не е на принципа на търсенето и предлагането, а на усното правило "Рекет даден - рекет приет"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Капиталът е като акула, която ако не се движи умира от недостига на кислород. Не мога да не се съглася, че китайците ще го закъсат. Нарушен е баланса между потребление и натрупване, поради поевтиняване на труда и то в цялата глобална икономика и излишните пари, които не са станали заплати се чудят къде да се дянат за да станат още повече.Затова се надуват балоните и се трупат дългове чрез финансиране на потреблението. За капитала икономиката съществува за да се преумножава да печели, но ако не се плащат заплати кой ще купува. Китай се индустриализира, развива инфраструктурата си, но изостава в потреблението. Представете си един корабокрушенец, който вместо да си построи къща, да си насади палми, да си осигури удобства, яде каквото намери и по цял ден копае да търси заровено съкровище за да забогатее или промива злато в реката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Време е да се обяви световен мораториум на:- военната промишленост и оръжейните комплекси- на броя на човешката популация- на природните ресурси- на водните запасиИма начин и те го знаят, но не желаят да вземат мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Растежът на всяка икономика (включително и на китайската) се дължи на бясно унищожение на природни ресурси, което е пагубно за живота на земята!ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
rover
преди 12 години
Добре е, че има такива теми. Деструктивният икономически растеж на Китай е изключително интересен и от първостепенна важност за нас, българите. Само като си помисля, че на мястото на тази статия можеше да бъде например, нищо незначещото и незасягащото ни изказване и коментар на Менда Стоянова относно платежния ни баланс и необходимостта от вземане на заем в началото на следващата година. Или нещо маловажно от този род.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
"Кредитите в сектора на недвижимите имоти са консервативно структурирани, а правителството разполага с редица инструменти, чрез които може да се справи с проблемите."Дори и с инструмента на цезар Август - ще поизбият кредиторите и готово. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Така е , а какво ще се случи със Световната финансова система ни е бедна фантазията за съжаление..освен ако не се случи чудо в Китай..просто историята не познава такова увличане на инвеститорите и такъв поток от пари. Те се заблуждават , няма финансови инструменти с които да може да контролира подобно икономическо охлаждане , което е неизбежно за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още