IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Китай ще е най-голямата икономика в света още преди 2030 г.

Както обаче китайските лидери добре знаят, сегашният модел на растеж е неустойчив, посочва президентът на Световната банка Робърт Зелик

14:09 | 27.02.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Световната банка Робърт Зелик пристига на икономическа конференция в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Световната банка Робърт Зелик пристига на икономическа конференция в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китай трябва да разхлаби контрола над индустрията си и да премине към свободна пазарна икономика, се посочва в доклад на Световната банка (СБ), прогнозиращ, че страната ще се превърне в най-голямата световна икономика още преди 2030 г., съобщава CNBC.

Отбелязвайки проблема с инфлацията, СБ призовава Пекин да предприеме икономически реформи, които да гарантират нарастването на доходите и продуктивността през следващите години.

„Както китайските лидери добре знаят, сегашният модел на растеж е неустойчив“, заяви президентът на СБ Робърт Зелик, след публикуването на доклада „Китай 2030“.

„Сега не е време за половинчати решения. Сега е време да изпреварим събитията и да се адаптираме към мащабните промени в световната и националните икономики“, посочва Зелик.

Надхвърлящият 400 страници доклад съдържа 6 общи препоръки към Пекин: да заздрави устоите на пазарната икономика, да стимулира иновациите, да въведе „зелени“ технологии, да гарантира социална сигурност за всички свои граждани, да оптимизира фискалната си система и да поддържа взаимно изгодни отношения с международните си партньори.

Наред с други конкретни препоръки, СБ иска от Пекин да комерсиализира банките си, като позволи на финансовите пазари да определят лихвените проценти, да развива частния сектор и да защитава правата на фермерите, като ограничи зависимостта на регионалните правителства от приходите от земя.

Промяната ще превърне Китай в една социално по-стабилна страна, където благата са разпределени по-справедливо. Реформите ще понижат и икономическата зависимост от износа и инвестициите за сметка на устойчивото вътрешно потребление, изтъква банката.

„След като през последните 30 години донесе на страната среден годишен растеж от над 10%, китайският икономически модел, фокусиран върху инвестициите и износа скоро ще поддаде“, казва Зелик.

Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още