IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво очаква банковия сектор в Източна Европа?

Исторически промени през следващите години ще изискват фундаментални промени в бизнес модела на банките в региона

08:01 | 17.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изображение: sxc.hu</p>

Изображение: sxc.hu

Банките в Източна Европа преминаха през истинско рали през последното десетилетие. След главозамайващия ръст между 2000 г. и 2007 г., когато акциите на най-големите финансови институции в региона бележеха по-силни резултати от тези на техните конкурентни по света, стойностите на активите се понижиха с две трети с настъпването на кредитната криза през 2008 и 2009 г., се казва в доклад на консултантската компания McKinsey.

Последвалото слабо възстановяване, подкрепено от надеждите, че секторът може да си възвърне ролята на икономически двигател в региона, също отшумя поради глобални опасения, свързани с дълговата криза.

Въпреки че тази волатилност ще продължи и регионът ще остане уязвим към външни фактори от компанията смятат, че дългосрочно банковият сектор в Източна Европа ще продължава да предлага възможности за ръст, след като настоящите сътресения отминат.

Анализът на компанията очертава редица сегменти и региони, „които изглеждат обещаващо за следващото десетилетие“. Той се базира на редица прогнози като слаб икономически ръст в глобален план, продължително и мъчително отърсване от задлъжнялостта и високо ниво на волатилност през следващите пет години.

Най-общо казано, банките в региона трябва да направят две неща. На първо място те трябва да отчетат уроците, научени в миналото, най-вече като вземат мерки по отношение на проблемите, свързани с неефективния мащаб на действие, неефективните оперативни модели и сравнително слабите процеси за управление на риска, които ограничиха печалбите през годините на бума.

На второ място банките трябва да се позиционират така, че да могат да се справят с няколко нови предизвикателства, сред които нови регулации, по-високи разходи за финансиране и променливо поведение на клиентите.

В контекста на тези трудности някои международни банки, които притежаваха дъщерни дружества или клонови мрежи в региона, вече излязоха от него. От компанията смятат, че тази тенденция ще продължи и дори да се ускори със стабилизирането на капиталовите пазари, когато играчите ще направят преоценка на своите дългосрочни програми.

Въпреки това банките, които са склонни да устоят на течението и които имат способност да адаптират оперативните си модели, могат да постигнат значителни печалби с процеса на наваксване на регионалните икономики с тези в Западна Европа.

Годините на пропуснати възможности

Възможността за спечелване на нови клиенти, заедно с перспективите за затваряне на икономическата пропаст между Източна и Западна Европа, бяха основните стимули за ръста в банковия сектор през изминалото десетилетие.

Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още