IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът надценява опасността от фалит на Португалия

На страната вероятно ще са необходими още две или три години външна подкрепа, но преструктурирането на дълговете й ще бъде избегнато, коментира стратег на ING

18:26 | 03.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът надценява опасността от фалит на Португалия

Нарастването на доходността по португалските облигации показва, че инвеститорите не са впечатлени от предприетите от страната мерки за бюджетни икономии и се опасяват от вероятно преструктуриране на дълговете на Лисабон по модела на Гърция, пише Bloomberg.

От началото на годината загубите от инвестиции в португалски облигации достигат 6,9% – най-слабият резултат от 26-те облигационни пазара, проследявани от Bloomberg и European Federation of Financial Analysts Societies (EFFAS).

Рекордното покачване на доходността по португалските ДЦК от последната седмица показва, че инвеститорите надценяват риска от евентуално преструктуриране на дълговете на Лисабон, коментират анализатори на Deutsche Bank AG, BNP Paribas SA и ING Groep NV.

Португалия има по-нисък бюджетен дефицит от Гърция и провежданите от страната реформи ще й позволят да се справи по-успешно с кризата, посочват те.

„Само защото португалските ДЦК имат толкова висока доходност, това не означава, че Лисабон се нуждае от преструктуриране“, казва Падхрайк Гарви, директор за облигационните пазари на развитите страни на ING в Амстердам.

„Основната ни хипотеза е, че на Португалия вероятно са необходими още 2 или 3 години подкрепа от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), но че преструктурирането на дълговете й ще бъде избегнато“, допълва той.

На 31 януари доходността по 2-годишните португалски облигации достигна рекордните за еврозоната 21,82%, нараствайки с почти 10 процентни пункта, или 1000 базисни пункта, за по-малко от 3 седмици. Същия ден доходността по 10-годишните португалски ДЦК се повиши до рекордните 18,29%.

На 30 януари цената на 10-годишните португалски облигации се понижи до под 40% от номиналната си стойност, въпреки че правителството в Лисабон подчерта, че не съществува риск облигационерите да бъдат принудени да понесат загуби по инвестициите си.

Гръцките облигации с подобен матуритет се търгуват при около 20,74 цента за евро, докато ирландските ДЦК с матуритет през октомври 2020 г. струват 86,68 цента за евро.

Португалските ДЦК са подценени, посочва Рикардо Сантос, икономист на BNP Paribas в Лондон, тъй като Португалия провежда по-успешни реформи от Гърция, позициите на правителството в Лисабон са значително по-силни, а дефицитът на страната за 2011 г. вероятно ще е под 6%, докато този на Гърция – почти 10%.

Брюксел, който се опитва да овладее дълговата криза в региона, вероятно би се въздържал от идеята да принуди кредиторите на Португалия да понесат загуби, тъй като подобна сделка би изместила епицентъра на дълговата криза към третата и четвъртата по-големина икономики в еврозоната – Италия и Испания, коментира Сантос.

„Отношението на европейските политици към Португалия определено е различно от това към Гърция“, допълва той.

„Финансирането, необходимо на Португалия през 2013 г. е доста по-ниско от необходимото на Гърция. Според оценките на анализаторите Лисабон се нуждае от около 10 млрд. евро – сума значително по-ниска от цената на евентуална сделка по преструктурирането на португалския дълг. Подобно решение би имало тежки последици за облигационните пазари в Италия и Испания“.

Премията която инвеститорите търсят, за да инвестират в 2-годишни португалски ДЦК, вместо в еквивалентните германски бонове достига 1739 базисни пункта. За сравнение спредът между испанските и германските 2-годишни облигации е 234 базисни пункта, а този между италианските и германските ДЦК – 273 базисни пункта.

Спредът между двугодишните гръцки ДЦК и еквивалентните германски бонове е 18430 пункта.

“Пазарът избързва и търси следващата си жертва“, коментира Ерик Уанд, стратег на Lloyds Bank Corporate Markets в Лондон. „Да говорим за участие на частния сектор в спасяването на Португалия е прибързано. За момента няма нужда от подобна стъпка, но все пак Португалия се превръща в следващата цел на пазарите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още