IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските производители на автомобили бягат от силната йена

До три години Nissan планира да произвежда почти 90 на сто от автомобилите си в Северна Америка

13:55 | 31.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Японските производители на автомобили бягат от силната йена

САЩ: нисък валутен курс и изгодни заплати

Но концерните се чувстват по-добре в САЩ. Коз на земята на безкрайните възможности е ниският валутен курс и голямото наличие на сравнително евтина работна ръка. Не много отдавна САЩ се смятаха за производствено място с високи разходи.

Дори Toyota - номер едно сред автомобилните производители на Япония - иска да увеличи производствата си в Съединените щати, за да изнася от доларовата зона. През 2011 г. този износ възлиза на 100 000 коли. За директора на Toyota в Северна Америка „това е само началото."

Всичко това са добри новини за щатската икономика, особено в година на избори. Германските концерни също гледат в тази посока. Базираният във Волфсбург Volkswagen AG току-що откри завод в Тенеси и обмисля да създаде втори - за Audi.

Мюнхенската BMW пък от своя страна увеличи производствения капацитет на завода си в Южна Каролина.

Щутгартският Daimler AG обмисля освен новия си завод в Алабама да построи втора фабрика в САЩ.

Сегашният тренд е в тясна зависимост от валутния курс. Президентът на Nissan Карлос Госн заяви по време на автомобилното изложение в Детройт, че силната йена прогонва концерните към Северна Америка.

„Не можем да се конкурираме“, заяви той, позовавайки се на износа на местното производство на превозни средства. В рамките на две до три години Nissan планира да произвежда почти 90 на сто от автомобилите си в Северна Америка. В момента този дял е 70 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Бягат от силната Йена..........в Щатите при силния долар........ама че заглавие ;)---------да дойдат в БГ при още по-силния лев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още