IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще последва ли инвестиционната индустрия в Европа примера на RBS

Анализатори очакват и други банки да преструктурират инвестиционните си подразделения заради слабите им резултати

14:16 | 13.01.12 г.
Ще последва ли инвестиционната индустрия в Европа примера на RBS

Решението на британската банка Royal Bank of Scotland (RBS) да съкрати 3 500 души от инвестиционното си звено и да се откаже от губещите дейности може да предизвика трус и сред конкурентите на банката, пише Bloomberg.

Банките, които управляват слабо представящи се инвестиционни подразделения, може да последват примера на британците заради спадовете на пазарите и увеличаването на разходите около затягането на регулациите.

Анализатори се опасяват, че подобни действия може да се очакват от Nomura. Тази седмица банката са напуснали двама от бившите ръководители на фалиралата през 2008 г. Lehman Brothers Holdings. Напускането им може да се приеме като знак, че Nomura планира да се откаже от по-високорисковите инвестиционни операции.

Резултатите от проучване на Bloomberg показват, че инвестиционната индустрия е съкратила повече от 200 хил. души през миналата година. Съкращения предприеха UBS, Societe Generale, UniCredit и други големи финансови институции.

Конкуренцията сред финансовите институции в Европа да предлагат услуги като организиране на първични публични предлагания (IPO) и консултации по сливания и придобивания допринесе за спада на таксите до рекордно ниски нива, което допълнително натисна надолу възвращаемостта от тези дейности.

Резултатите от проучване на базираната в Ню Йорк компания Freeman & Co показват, че приходите от такси на инвестиционните звена на банките в Европа са се понижили до 4,2 млрд. долара през последното тримесечие на 2011 г. През предходното тримесечие приходите са възлизали на 4,7 млрд. долара, а в периода април-юни 2011 г. са били 7,2 млрд. долара. Рекорд по приходи от такси е постигнат през второто тримесечие на 2007 г. - над 11 млрд. долара.

Заради конкуренцията в Европа средната такса за организиране на IPO например се е понижила до 1,87%, показват резултатите от проучване на Bloomberg. За сравнение през 2008 г. тя е била 2,5%, а през 2007 г. - 2,2%.

Решението на ръководството на RBS напомня на хода на Barclays от 1997 г., когато последната продаде инвестиционния си бизнес Barclays de Zoete Wedd за 100 млн. паунда, за да се фокусира върху по-нискорисковите дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още