IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезличаването на лондонското Сити, или грешката на британското правителство

Великобритания трябва да използва конкурентните си предимства като поддържа голям финансов сектор, пише The Economist

11:50 | 10.01.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Обезличаването на лондонското Сити, или грешката на британското правителство

Ситито обаче може да се бори успешно с останалите финансови центрове, само ако Великобритания проведе правилните политики по регулация, данъчно облагане и имиграция.

При регулацията има разбираем страх, че прекалено голям сектор на финансовите услуги може да предизвика прекомерни рискове за данъкоплатците. На законодателните органи предстои дълъг път, докато се справят с основния проблем – да се отдели строго регулираната вътрешна банкова система от работата на британската столица като международен финансов пазар.

На този етап повечето от предложенията, които идват от Брюксел, изглеждат във вреда на Ситито. Някои от тях, като например въвеждането на данък върху финансовите транзакции, може да бъдат преодоляни с вето. Други обаче са обект на гласуване с мнозинство и Камерън, противопоставяйки се на останалите европейски лидери с мотива за предпазване на Ситито, всъшност дава много основания на противниците на Лондон да действат срещу интересите на града като финансов център.

Политиката на британското правителство относно данъците и имиграцията също причинява доста вреди. Данъкът от 50%, въведен от предишното правителство през 2010 година всъщност носи доста малко пари, а превръща Лондон в най-скъпия откъм данъци сред десетте най-големи финансови центрове за хората с високи доходи.

Настоящото поколение финансови мениджъри, които живеят в Лондон и харесват града, може и да приемат това за известно време, но по-младите определено усещат привлекателността на Швейцария, Хонконг и Дубай.

По отношение на имиграцията най-добрият начин да се спечели бизнес от Азия е да се привлекат млади азиатски финансисти в Лондон. Строгите правила за имиграция на талантливи младежи от чужбина влошават перспективите пред Ситито, а заедно с това – и пред всеки друг бизнес на Острова.

Нека брокерите влязат в производство и някои други щури мечти

Политиците и регулаторите имат много извинения. Премахването на данъка от 50% в момента е опасно от политическа гледна точка. Имигрантите не са популярни. Често се повтаря, че рисковете за изместване на Ситито са малки заради големите му предимства, които не могат да бъдат компенсирани бързо.

Дългият работен ден в Лондон предлага възможност да се свърже борсовата сесия в Азия със старта на търговията в САЩ, което го прави удобна дестинация за трейдърите и мениджърите на активи. Търговията привлича ликвидност и таланти по уникален начин.

Дори най-силните страни обаче са уязвими от страна на конкуренцията. Всяко решение за отваряне на трейдърски терминал накъде другаде води до процес, който в крайна сметка ще доведе до загуба на критичната маса, която поддържа Лондон като финансов център.

Икономиките работят най-добре когато използват естествените си конкурентни предимства. Великобритания трябва да поддържа голям финансов сектор и политиците би трябвало да са доволни от това, а не да приемат мерки за противодействие.

Ако политиците продължават с действията си по обезличаване на Лондон, един ден Великобритания ще се събуди и ще открие, че е изгубила един от най-успешните бизнес клъстери в света.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 12 години
Банките са необходимото зло на настоящият етап. Но какво са парите без реална стока- не можеш да изядеш 100$ и да се нахраниш. Парите ще отидат там където е производството-Китаи, Индия. Не случаино най-богатите се прехвърлят в Сингапур и от развиват своя бизнес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте rover,Вие знаете, че след "Златни" в съответна държава започва ползване на по-полезни "Незлатни пари".За съжаление при употреба на Незлатни пари, все още е налично продължаващо приложение на наследен стар, от време със Златни пари НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ).Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.Посочената държавна финансова грешка се допуска за първи път в света през 1716 г.Същата е означена с името на нейния инициатор като Грешка на Джон Лоу.Полезният подход за спасение от сегашната стопанска криза е да се премахне причината за нея, за което е необходимо - при ползване на Незлатни пари да се прилага усъвършенствувано съответно ДФУ, което да е ПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари, т. е. да се прекрати наличие на "Грешка на Джон Лоу".С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
rover
преди 12 години
Орежете алчните банкери и кризата ще се оправи не само в Анлия, ами и по целия свят...==============================================================Ааа, не!! Ето къде е първопричината на нещата и как ще се оправи всичко. И то много бързо.За да се премахне сегашната особено важна причина за стопанска криза (ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари) е необходимо при ползване на Незлатни пари в съответна страна да се прилага (спрямо времето със Златни пари) подобрено с Модел Ресурси М нейно държавно финансово управление, което е адекватно на качествата на Незлатните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Да бе, да. :)) Банкерите са лоши, а добрите политици ще променят света :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
stoiloff
преди 12 години
ОРЕЖЕТЕ АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ И КРИЗАТА ШЕ СЕ ОПРАВИ МИГНОВЕНО НЕ САМО В АНГЛИЯ АМИ И В ЦЯЛ СВЯТ Чудесен коментар! Всеки го знае но никой не го прави? А Дефакто сега банкерите са най-бедните в света! Без доверие няма бигатство! Парите са излишни! Не говорим за комунизъм! Но наитина изнасянето на производствата обезличи икономиките! Всички знаем че ако един организъм е болен, има ***, се лекува веднага! Всички знаем че банките са като кучешки тении и само вредят на обществото , но никой не се отказва от тях! КЪДЕ СА ДАЛНОВИДНИТЕ ПОЛИТИЦИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
аааа няма как да орежат алчните банкерии те са част от илюминантите който управляват света и света да се свърши банкерите няма да са потърпевши все пак са от едно котило с просветените и са вързани ръка за ръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
а Икономист иначе отдавна вече не са някакво издание което може да се счита за меродавно - анализите им често са пълни глупости и пулоистини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
RedBot
преди 12 години
.." След като столицата на страната е станала глобален център на търговията с долари, защо да не стане такъв и по отношение на юана?"Доста смехотворни илюзии според мен. Там където се произвеждат стоките там са големите пазари. А че западния свят от алчност изнесе всичките производства в азия от, копчета до спътници, сега се връща като бумеранг и естетсвено и търговията с финасови инструменти и валути ще иде там където са стоковите пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
правилно - лихварството не създава производство и много работни места - от Икономист пак са се *** - Англия е на ръба на банкрута защото си финасилизира икономиката и вече няма конкурентно производство в световен мащаб истината е една - финасовият капитал трябва да служи за финансиране на производствения и търговски капитал а не обратното - ОРЕЖЕТЕ АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ И КРИЗАТА ШЕ СЕ ОПРАВИ МИГНОВЕНО НЕ САМО В АНГЛИЯ АМИ И В ЦЯЛ СВЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
kravata_mu
преди 12 години
и аз съм на мнение, че Камерън прави грешка като настройва всички срещу Лондон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още