IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезличаването на лондонското Сити, или грешката на британското правителство

Великобритания трябва да използва конкурентните си предимства като поддържа голям финансов сектор, пише The Economist

11:50 | 10.01.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Обезличаването на лондонското Сити, или грешката на британското правителство

Дали е странно – Калифорния не говори за мерки срещу Силициевата долина

Финансите – насочването на излишъците от спестявания към тяхното най-добро приложение, е жизнено важна индустрия. Великобритания е много добра във финансите и е водеща в много сегменти на финансовите пазари, включително при валутната търговия и търговията с деривати.

Конкурентното предимство на Ситито се вижда ясно от търговския баланс на Великобритания – излишъкът при износа на финансови и застрахователни услуги се равнява на 2,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за деветмесечието на 2011 година.

Ако към износа се добавят и някои свързани с финансите услуги като юридически и счетоводни услуги и консултантския бизнес, то излишъкът нараства до 3% от БВП. За индустриален клъстер, който може да генерира подобни приходи от чужбина, трябва да се завижда.

Нито една друга държава, дори и САЩ, не се доближава до търговския баланс, който Великобритания има от финансовия сектор. А на фона на проблемите на икономиката си страната има нужда от цялата експортна мощ, на която може да се разчита.

Ситито е заплашено от два типа заплахи – такива, срещу които не може да се направи много и такива, срещу които може. Дори и при добри политически ходове, дейността в британската финансова столица вероятно ще се свие през следващите години.

Отпускането на ипотеки е двойно под нивата отпреди кризата, което означава, че за банкирането на дребно има по-малко работа. Броят на заетите в британския финансов сектор е с около 7% под нивото им отпреди три години.

Паниката в света на богатите и почти безжизнените пазари на активи водят до перспективи за търговия и сделки с тлъсти комисиони, които са най-мрачни от години, а може би и десетилетия. По-строгата регулация означава и по-малки печалби.

На този фон има и ограничения заради амбициите на някои от развиващите се страни да развият собствени финансови центрове.

За Лондон все още има възможности – Китай и Индия имат слабо развити финансови пазари, а Великобритания притежава опит. След като столицата на страната е станала глобален център на търговията с долари, защо да не стане такъв и по отношение на юана?

Друга цел могат да бъдат слабо развитите пазари на финансови услуги за потребители в континентална Европа.

Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 12 години
Банките са необходимото зло на настоящият етап. Но какво са парите без реална стока- не можеш да изядеш 100$ и да се нахраниш. Парите ще отидат там където е производството-Китаи, Индия. Не случаино най-богатите се прехвърлят в Сингапур и от развиват своя бизнес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте rover,Вие знаете, че след "Златни" в съответна държава започва ползване на по-полезни "Незлатни пари".За съжаление при употреба на Незлатни пари, все още е налично продължаващо приложение на наследен стар, от време със Златни пари НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ).Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.Посочената държавна финансова грешка се допуска за първи път в света през 1716 г.Същата е означена с името на нейния инициатор като Грешка на Джон Лоу.Полезният подход за спасение от сегашната стопанска криза е да се премахне причината за нея, за което е необходимо - при ползване на Незлатни пари да се прилага усъвършенствувано съответно ДФУ, което да е ПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари, т. е. да се прекрати наличие на "Грешка на Джон Лоу".С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
rover
преди 12 години
Орежете алчните банкери и кризата ще се оправи не само в Анлия, ами и по целия свят...==============================================================Ааа, не!! Ето къде е първопричината на нещата и как ще се оправи всичко. И то много бързо.За да се премахне сегашната особено важна причина за стопанска криза (ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари) е необходимо при ползване на Незлатни пари в съответна страна да се прилага (спрямо времето със Златни пари) подобрено с Модел Ресурси М нейно държавно финансово управление, което е адекватно на качествата на Незлатните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Да бе, да. :)) Банкерите са лоши, а добрите политици ще променят света :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
stoiloff
преди 12 години
ОРЕЖЕТЕ АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ И КРИЗАТА ШЕ СЕ ОПРАВИ МИГНОВЕНО НЕ САМО В АНГЛИЯ АМИ И В ЦЯЛ СВЯТ Чудесен коментар! Всеки го знае но никой не го прави? А Дефакто сега банкерите са най-бедните в света! Без доверие няма бигатство! Парите са излишни! Не говорим за комунизъм! Но наитина изнасянето на производствата обезличи икономиките! Всички знаем че ако един организъм е болен, има ***, се лекува веднага! Всички знаем че банките са като кучешки тении и само вредят на обществото , но никой не се отказва от тях! КЪДЕ СА ДАЛНОВИДНИТЕ ПОЛИТИЦИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
аааа няма как да орежат алчните банкерии те са част от илюминантите който управляват света и света да се свърши банкерите няма да са потърпевши все пак са от едно котило с просветените и са вързани ръка за ръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
а Икономист иначе отдавна вече не са някакво издание което може да се счита за меродавно - анализите им често са пълни глупости и пулоистини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
RedBot
преди 12 години
.." След като столицата на страната е станала глобален център на търговията с долари, защо да не стане такъв и по отношение на юана?"Доста смехотворни илюзии според мен. Там където се произвеждат стоките там са големите пазари. А че западния свят от алчност изнесе всичките производства в азия от, копчета до спътници, сега се връща като бумеранг и естетсвено и търговията с финасови инструменти и валути ще иде там където са стоковите пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
правилно - лихварството не създава производство и много работни места - от Икономист пак са се *** - Англия е на ръба на банкрута защото си финасилизира икономиката и вече няма конкурентно производство в световен мащаб истината е една - финасовият капитал трябва да служи за финансиране на производствения и търговски капитал а не обратното - ОРЕЖЕТЕ АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ И КРИЗАТА ШЕ СЕ ОПРАВИ МИГНОВЕНО НЕ САМО В АНГЛИЯ АМИ И В ЦЯЛ СВЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
kravata_mu
преди 12 години
и аз съм на мнение, че Камерън прави грешка като настройва всички срещу Лондон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още