IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на произведения на изкуството изпреварва акциите за втора поредна година

Забавянето на световния икономически растеж обаче прави инвеститорите по-предпазливи и може да свие пазара, предупреждава експерт

13:48 | 09.01.12 г.
<p>
	Предмет на китайското изкуство на търг в Хонконг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Предмет на китайското изкуство на търг в Хонконг. Снимка: Ройтерс

Пазарът на произведения на изкуството загърби икономическите проблеми, осигурявайки 11% възвращаемост за инвеститорите през 2011 г., като при това надхвърли възвращаемостта на фондовия пазар за втора поредна година, съобщи британският вестник Financial Times.

Представянето на индекса Mei Moses All Art, който е водещ барометър за възвращаемостта от произведения на изкуството, базиран основно върху продажбите на картини в Ню Йорк и Лондон, изпреварва общата възвращаемост на ценните книжа в индекса Standard & Poor`s 500 с над 9 процентни пункта.

Това е най-голямата разлика от 2008 г. насам и тя е породена от силното търсене от Китай и високите цени на произведения на популярни творци като Анди Уорхол.

Mei Moses All Art бие S&P 500 през 6 от последните 10 години при средна годишна възвращаемост от 7,8% спрямо 2,7% за американския борсов индекс. Той следи цените, на които се продават отделните произведения на изкуството, използвайки данни за продажби по методология, подобна на индексите, следящи промените в цените на имотите. 

„Цените на произведения на изкуството не са свързани с внезапните трусове на фондовия пазар, но имат склонност към отразяване на промените в създаването на благосъстояние и банкрутите. Не съм изненадан от този ръст, тъй като не наблюдаваме крах от типа на онзи през 2008-2009 г.“, заяви Майкъл Моузис, създател на индекса.

Динамиката на показателя бе определяна от силния принос на традиционни китайски творби, чиито продажби нараснаха с 20,6% през 2011 г., след като китайски инвеститори се опитват да си възвърнат културни ценности, продадени на западни инвеститори.

„В Китай има огромни богатства. А новите богаташи искат да демонстрират ценните си притежания пред приятелите си. Не е нужно много, за да се предизвика ръст в цените“, заяви Филип Хофман, главен изпълнителен директор във Fine Art Fund Group и инвестиционен мениджър, специализиран в произведения на изкуството.

Освен това през годината имаше рекордни търгове за картини като „Мога да видя цялата стая ... и в нея няма никого“ на Рой Лихтенстейн, продадена в Christie’s през ноември, осигурила над 40 млн. долара печалба за продавача, който я е закупил за 2 млн. долара през 1988 г. „Знакът на долара“ на Анди Уорхол също осигури сериозна възвращаемост, когато бе продаден за цена, два пъти по-висока от предварителните оценки – 698 500 долара, след като преди 23 години е била закупена за 27 000 долара.

Относителният ръст на пазара на произведения на изкуството определено е облекчение за колекционерите, които пострадаха от срива на цените сред финансовата криза.

Моузис обаче предупреждава, че знаците за забавяне на световния икономически ръст започват да удрят по доверието.

„Настоящите икономически условия направиха инвеститорите в произведения на изкуството много по-предпазливи и по този начин понижиха ентусиазма им, което се изрази в донякъде по-бавен ръст“, твърди той. „Ако икономиката продължи да стагнира, може перспективите пред колекционерите на произведения на изкуството да се окажат по-мрачни“, добавя експертът.

По течения приносът в миналогодишния ръст се разпределя по следния начин: импресионизмът и модерното изкуство осигуряват 14%, следвоенното и съвременното изкуство допринасят с 6,4%, а старите майстори и ХIХ век регистрират ръст от едва 4,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 09.01.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още