IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пренасочат ли инвеститорите вниманието си от Европа към САЩ?

"Супер комисията", която трябва да вземе решение за намаляването на дефицита на Щатите, може да причини сериозни сривове на пазарите

10:00 | 12.11.11 г. 1
Ще пренасочат ли инвеститорите вниманието си от Европа към САЩ?

Политическите промени в Италия и Гърция може да помогнат за успокояването на пазарите, но и ще позволят на инвеститорите да дадат оценка дали данните, които се очакват следващата седмица, ще се изтълкуват като сигнал за по-добър икономически растеж в САЩ.

Следващата седмица ще излязат важни икономически доклади, сред които тези за продажбите на дребно и инфлацията. Потенциалната какофония на говорителите на Федералния резерв на Щатите също може временно да пренасочи вниманието на инвеститорите от Европа към Страната на неограничените възможности, пише CNBC.

Лошите новини от Стария континент ескалираха към средата на тази седмица, след като доходността по 10-годишните италиански облигации надвиши ключовото ниво от 7%. Пазарите обаче се успокоиха, след като стана ясно, че Италия и Гърция ще имат нови правителства, а Европейската централна банка (ЕЦБ) започна отново да изкупува държавен дълг.

През миналата седмица излязоха редица добри данни за американската икономика. Потребителското доверие в страната достигна петмесечен връх, а първоначалните заявления за обезщетения при безработица намаляха до седеммесечен минимум. Това обаче не спря волатилността на Wall Street. Обяснението – лошите новини от Европа, според Бинки Чада от Deutsche Bank.

Анализаторите смятат, че през следващите две седмици пазарите ще се влияят от “супер комисията”, която трябва да намери начин да редуцира дефицита на САЩ с минимум 1,2 трлн. долара за 10 години.

Експерти виждат добри шансове двупартийният комитет да вземе окончателно решение до 23 ноември, когато е крайният срок. Пазарите обаче изпитват основателни съмнения, като се имат предвид събитията около споразумението за тавана на дълга на САЩ. Съществуват и опасенията, че с приближаването на крайния срок тонът на Вашингтон ще става все по-остър.

“Голямото ни опасение обаче е, че в година на избори партиите едва ли ще си сътрудничат”, коментира Гари Тайър от Wells Fargo Advisors. Според него шансовете за постигане на споразумение са малко повече от 50%. Ако обаче не се стигне до решение, пазарите няма да приемат новината добре.

Европа ще продължи да бъде фактор за определяне на настроенията на пазарите. “В следващите няколко месеца оттам ще идват смесени новини. Ще трябва да мине доста време, преди да бъдат определени детайлите по всички гласувани програми. Ще има дни, в които нещата ще вървят добре, а ще има и неочаквани събития, които ще ни връщат назад”, коментира Тайър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
След като е очевидно, че държавите не могат (поради демократичния си характер) да проведат про-капиталистически и анти-социални реформи, остава само вторият възможен изход - саморегулиране чрез неуправляеми катастрофи. Именно това ще стане. Дали при изчерпани възможности за печатане на пари, печатането ще продължи, и ще се стигне до супер-инфлация, дали чрез разпад на евро-зоната, дали чрез фалит на САЩ (да на САЩ, а не на Гърция), дали чрез стихийно изоставяне на доларите и еврата, в полза на естествените пари (злато и сребро), дали по някакъв друг начин - но саморегулирането ще стане. Грешката е системна, и тя ще разруши системата, отстранявайки по този начин и самата грешка.Ето това е обективната реалност за настоящата икономика. Спасяването на Гърция, Италия, еврото - всичко това е само реакция на следствията от фундаменталния проблем. За момента, падението и в Европа, и в САЩ, е пълно. В САЩ с лека ръка вземат нови заеми, които сами финансират с ново печатане, дългът расте лавинообразно, а доларът губи статута си на глобална валута. А в Европа се обсъждат всевъзможни мерки, свързани с допълнително потискане на икономиката, в името това някой текущо да плати сметката. Замислят се нови данъци, ново фискално управление, ново европейско правителство, единни облигации и пр. Т.е. все инструменти, свързани с това да намерят някакви пари от някъде за правителствата. А не да заставят правителствата да ограничат сами себе си, и масата от социал-консуматори зад себе си. Т.е. казано накратко, така както държавата до момента създаде фундаменталните дисбаланси, създали кризата, така тя и в момента продължава да има про-кризисно действие. Истината за глобалната криза е, че за да излезем от нея, се изисква глобално самоопомняне, и връщане към ценностите на елементарното, нормално и логично мислене. Засега няма признаци на подобна промяна в значителни мащаби, макар че някои отделни умове, имат проблясъци за обективната истина. Т.е. бъдещето е в ръцете на неуправляемата стихия и случайността......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още