IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра на фалити – Гърция ли е най-големият грешник?

Поглед в историята показва, че макар и да е сред държавите с най-много фалити, Гърция е изпреварена от други „шампиони“

11:54 | 04.11.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Игра на фалити – Гърция ли е най-големият грешник?

Ако Гърция обяви неплатежоспособност, това ще бъде шестият фалит в дългата история на страната. Това звучи доста стряскащо, но всъщност има държави, сполетявани от подобна съдба и повече пъти.

При фалит на Гърция би било добре някои други държави да се въздържат от критика и злорадство, най-малкото заради собствената си история - гръцките фалити биха били с два по-малко от германските и с цели седем от испанските, изчисляват икономистите Кармен Райнхард и Кенет Рогоф.

Гърция може и да не е най-тежкият случай в историята, но не е и в особено добра позиция. От обявяването на независимостта през 1829 година гръцките държавници фалират общо пет пъти. Според Райнхарт и Рогоф пък през поне половината от времето страната е била в положение, подобно на сегашното - с тежки финансови проблеми и на крачка от банкрута.

За сравнение: Германия е била в "предфалитно" състояние през близо 13% от периода след 1800 година.

Ето и "шампионите" в непрестижната класация:

Испания

От историческа гледна точка испанците са световни шампиони, когато става дума за неплащане на дългове. Според изчисленията на Райнхарт и Рогоф досега в историята си Испания 13 пъти е обявявала фалит или поне не е изплащала голяма част от задълженията си.

До 1800 година Испания обявява неплатежоспособност шест пъти, а само през 19 век фалитите са седем. Испанският крал Фелипе Втори по време на управлението си довежда страната до банкрут три пъти - през 1557, 1575 и 1596 година. Причината са поредицата скъпи войни, които монархът води.

Португалия

Съседът на Испания също има дълга история на нередовен длъжник. За първи път страната фалира през 1560 година, а през 19 век натрупва пет банкрута.

Франция

Изследването на Райнхарт и Рогоф сочи, че Франция е обявявала фалит пет пъти в историята си, последният от които е през 1812 година. Особено зрелищен е финансовият срив през 1805  година, когато френски търговци спекулират с испански сребърни резерви в Мексико.

Вероятно в миналото френската държава би фалирала още няколко пъти, но владетелите прилагали един наистина ефективен, макар и доста ужасяващ "спасителен механизъм" - ако дълговете ставали твърде големи, то вътрешните кредитори просто били екзекутирани.

Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Банкрут е когато кредиторите идват и в вземат сакото, точно когато вие сте преместили портмонето си в джоба на панталона".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ами мене миналата година ме викаха във военното окръжие тука, да ми дадат бележка, в която пише, ако стане военно положение къде да се ява :D. Като човек от запаса, ще имам работа във военно време. Само май ще е много краткосрочна :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Светът е на прага на финансовата бездна, а до новата световна война е само една крачка. Кризата ще започне в момента, в който крупните доларови инвеститори ще започнат масово да бягат от долара - Япония, Китай, Русия, ОПЕК, Бразилия, Венецуела, арабите. Това ще бъде за тях защитна мярка срещу кризата на монетарната система на САЩ. Икономическият взрив ще удари най-силно Англия. След това всичко ще излезе извън контрол.Никой в САЩ не може да предотврати колапса на долара. Америка няма резерви да го спасява и има най-заборчнялата икономика в историята на човечеството, която зависи изцяло от кредитирането й от бившите, сегашни и бъдещи врагове.Капитализмът навлиза в своя окончателен стадий. Световната търговия се командва от паниката, след която се движат необезпечените с нищо капитали. Либералната пазарна икономика стана голфово поле за няколко глобални спекуланти и мошеници. Кризата ще бъде най-голямата в историята, съпоставима с Великата депресия от 30-те години. В момента наблюдаваме бясна надпревара между наближаващата война и наближаващата тотална криза. Кой ще изпревари? Ако светът иска да се спаси, трябва да ускори краха на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Да се спасим от азиатската инвазия: религиозна, идеологическа, доктринерна, стокова, генетична, езикова и пр.Това е битието на сивата икономика на порока: войни, кастова сегрегация, фанатизъм, суеверие, терор, тоталитаризъм, проституция, содомия, порнография, педофилия, анархия, полигамия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Игра на фалити Гърция ли е най-големият грешник? Естественно, че НЕ е. Гърция ли им е проблема на САЩ?В икономиката е като в казармата. Нищо не се губи, а само сменя притежателя си, нали? Тогава как ще обясните това, че всички губят по време на кризата?Не, не губят всички, а мнозинството! С осигурените от държавата помощи за банките се налива в джобовете на най-богатите. А откъде се взема? Държавата взема заем от частния федерален резерв, който ще се връща от всички данъкоплатци. Но не и от най-богатите. За тях има данъчни облекчения и преференции. Така се взема от единия джоб, поставя се в другия, и цялата операция с лихвите я плащат балъците. А те са вече над седем милиарда(7-милиардният жител на Земята се роди на 31 октомври 2011, след като в руския Калининград проплака Пьотр Алексеевич Николаев с ръст 50 см и тегло 3 кг и 60 грама).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Възходът на бездетността - следващият демографски феномен Изглежда, че врачките, жълтата преса и пропадналите политици станаха най-големите работодатели, откакто символът и нарицателно на понятието криза - европейският съюз се появиха на бял свят и взеха да мислят весеки ден все по-нов тормоз за прилагане, за да живеят охолно, да дърнкат глупости за нямане и да си играят на военни игри щото никого от европейския съюз не са си задоволили потребността от гърмене и и убиване в казармата. Всичко това води до напрежение, което врачките, жълтата преса и пропадналите политици използват, за да живеят на гърба на здравите. Давам на врачките, в които има скрита по една змия, на жълтата преса и на пропадналите политици още половин година живот - до идната пролет и след това ще изчезнат безвъзвратно и никого няма да ги помни, казвам го защото знам коя змия кога умира и защото познавам повече от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Колко злато струва хляба?! Никой не е по-голям от хляба и затова не сме съгласни да идват от символа на кризата наречен европейски съюз, да ни правят васали с половин чувал зърно, което са обещали навсички в пълен хамбар! Изглежда, че имат бюрократичен апарат, който повече взема отколкото да дава, а приоритетите им вече не са това, което бяха при създаването на европейския съюз, всеки ден измислят нов тормоз и нищо не произвеждат, а само харчат ресурсите ни за военни игри, защото никого от тях не са задоволили потребността си от гърмяне и убиване, при нас това се правеше с часове по-военно обучение и по-дълга казарма докато се закрепи стабилна и правилно ориентирана ценностна система на младежта. Този икономически тумор наречен европейски съюз повече вреди отколкото помага, защото стана символ и нарицателно на понятието криза. Европейският съюз е първото чудо, което ще изчезне безвъзвратно от света, казвам ви го защото познавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
За всички стана ясно, че когато острието е насочено към тялото, след кризата следва агонията, а след агонията, фалита и единственото, което досега спира този процес да се сбъдне по-бързо е предателството EURO, което пази и тези който натискат острието, и тези които се пазят от него. Единственото решение, е да се излезне от предателството европейски съюз и да се възстанови Националната Финансова Система на Националната Банка, очевидно една държава може да финансира себе си, а не още пет държави, а другата причина е, че приоритетите на европейския съюз вече не са това, което бяха при създаването му, а абслужват шепа некостеливи орехи, които харчат, тънат в охолство, харчат парите ни за военни игри, защото не са задоволили потребността си от гърмяне в казармата, пишат ни огромни задължения и всеки ден ни предлагат нов тормоз като плод на мисълта си. Мисля че европейският съюз е първото чудо, което ще изчезне безвъзвратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Не е много коректно да сравняваш държави с 400-500 годишна история с Гърция. Я по-добре сравни средното време между фалитите ... Май ще се окаже, че Гърция е в групата на латиноамериканските държави, а не европейските. Както междувпрочем и ние ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още