IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната е заплашена от срив на рейтинги

Както Франция, така и Германия може да попаднат под огъня на рейтинговите агенции, докато техните топ политици са залисани да спасяват Гърция

16:40 | 17.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Залисани в спасяването на еврото Меркел и Саркози трябва да помислят и за рейтингите на Франция и Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залисани в спасяването на еврото Меркел и Саркози трябва да помислят и за рейтингите на Франция и Германия. Снимка: Ройтерс

Икономистът от DIW Белке се опасява дори от срив на цялата еврозона, ако рейтингът на Франция бъде намален, защото страната играе твърде голяма роля в спасителния фонд EFSF. С доста голяма преднина Франция е с втората по големина вноска там след Германия. Загуба на топ рейтинга „може да накара една солидна основа да се напука“, казва Белке. „Или политиците там скоро ще намерят причина да напуснат EFSF, или Франция ще остане там от страх за репутацията си, което пък може да доведе до по-лош рейтинг на спасителния пакет като цяло и до по-високи разходи“, обяснява икономистът.

За Франция подобен развой изглежда по-вероятен. Още през лятото Standard & Poor's предупреди за подобна възможност.

„Ако Франция не успее да продължи реформите в пенсионната си система, не предприеме още усилия в социалната сфера и не консолидира бюджета си, Standard & Poor’s едва ли ще задържи оценката си от ‘AAA’“, пишеше в съобщението на агенцията от 10 юни.

За борещия се за нов мандат през следващата година френски президент Никола Саркози подобен вариант ще бъде равен на катастрофа. В еврозоната освен Франция с топ рейтинг са само още Германия, Австрия, Холандия, Финландия и Люксембург. В редицата на т. нар. „длъжници-отличници“ именно Париж се смята за най-слабия член.

Това не остана незабелязано от финансовите пазари. Още преди срещата на върха за Гърция през юли лихвите за френските облигации скочиха двойно. Това е сигурен сигнал, че инвеститорите се съмняват в това, че Франция още е сигурно пристанище за парите им. „Ние сме на ръба, ние сме най-слабата страна с рейтинг AAA”, твърди Филип Делиен от Convictions Asset Management. „Франция наистина трябва да положи усилия, за да удържи позициите си“.

Сред всички страни с рейтинг AAA в еврозоната именно Франция има най-висок дефицит и най-големи дългове. „Дори само това предполага нуждата от много по-драстични спестявания – нещо, което не виждаме“, казва Полайт.

Правителството смята, че обществените дългове може да достигнат 86,9% от БВП през следващата година, преди да се стигне до обрат. Френският президент Саркози обяви, че ще се опита да намали дефицита от 7,1% от БВП през мината година до под 3% през 2013 г. Международният валутен фонд обаче има други изчисления – 5,7% за тази и 4,8% за следващата година. Без допълнително затягане на коланите дефицитът през 2013 г. ще бъде 3,8% от БВП, смятат от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
абе кой си има къшта с двор и кладенец нейде в провинцията ше оцелее.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
Иван Митев
преди 12 години
Европейските страни са със запазено от време със Златни пари неразвито за условия с Незлатни пари държавно финансово управление (ДФУ), което е причина същото да е НЕГОДНО за стопанство с ползване на Евро и това обстоятелство подсигурява ежедневно развитие на диспропорции и (за достатъчно време) криза.Само часове след прекратяване на тази ЧОВЕШКА ГРЕШКА (т. е. при налично усъвършенствано и ГОДНО за стопанство с Евро съответно ДФУ) европейската стопанска криза ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Засилва се "най-голяма криза от Втората Св. война" - коментират едни, "най-голямата от Голямата депресия насам" - коментира Сорос. Инвеститорът Джордж Сорос и около 100 бивши европейски високопоставени политици публикуваха отворено писмо с призив към правителствата на държавите от еврозоната да разрешат възможно най-бързо дълговата криза, тъй като в противен случай световната финансова система може да рухне. Грийнспан и Сорос: Задават се още лоши новини за САЩ. Тотално разпродаване на Уолстрийт, кризата се задълбочава . Крупният американски финансист и филантроп Джордж Сорос заяви, че икономиката на САЩ се намира на прага на много сериозни корекции".Сорос вещае крах на световните финанси.Сорос вижда изход от кризата в специални еврозаеми.Сорос обвини Меркел за нестабилното евро.Сорос съветва Гърция и Португалия да излязат от кризата.Сорос: Кризата е по-тежка от тази след фалита на Lehman. Кредитно цунами идва към Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още