IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната е заплашена от срив на рейтинги

Както Франция, така и Германия може да попаднат под огъня на рейтинговите агенции, докато техните топ политици са залисани да спасяват Гърция

16:40 | 17.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Залисани в спасяването на еврото Меркел и Саркози трябва да помислят и за рейтингите на Франция и Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залисани в спасяването на еврото Меркел и Саркози трябва да помислят и за рейтингите на Франция и Германия. Снимка: Ройтерс

По подобен начин мисли и директорът на отдела по международна макроикономика в Германския институт за икономически изследвания (DIW) Ансгар Белке. Споменаваните в момента изчисления за повишаване на капитала на BNP Paribas, чийто рейтинг бе свален наскоро, на Société Générale и на Crédit Agricole в размер на до 20 млрд. евро според него обаче не биха довели до сваляне на френския рейтинг.

Ситуацията обаче може да стане критична, ако се появят очаквания за допълнителен капитал вследствие на неоправдани пазарни очаквания, като например, че и Италия и Испания са изправени пред фалит, подобно на Гърция, казва Белке. „Прекалено висока държавна помощ за рекапитализация на френските банки ще попречи на стремежите на правителството да понижи през следващата година бюджетния дефицит и държавните дългове, които в момента са 90% от брутния вътрешен продукт (БВП)“, казва икономистът.

Ако обаче в следващите пет години Франция не успее да уравни бюджетния си дефицит, то тя вероятно ще се прости окончателно с рейтинга си AAA.

„Освен това твърде силното увеличение на собствения капитал в банките може да влоши цялата конюнктура, защото така ще има по-малко кредити за френските предприятия, които разчитат за 70% от финансирането си на банки“, казва Белке.

Опасенията на Белке и Полайт не са случайни. В петък рейтинговата агенция Standard & Poor's намали рейтинга на френския банков гигант BNP Paribas с една степен от „AA“ на „AA-“. „От наша гледна точка виждаме по-слаби икономически перспективи за Европа, включително за периферните държави, към които някои френски банки имате значителни експозиции“, се посочва в съобщение на Standard & Poor's. „Очакваме по-ниски печалби заради тази по-трудна икономическа среда и по-високата цена на финансирането“, се казва още в съобщението.

Едва ден по-рано по-малката агенция Fitch предупреди от своя страна за възможно намаление на рейтинга на BNP Paribas. И при Fitch френската банка е оценена само с добрия рейтинг „AA-“, вместо с по-ранния много добър рейтинг. След оповестяването само на това предупреждение цената на акциите в петък падна значително. Решението на S&P пък бе оповестено след края на борсовата търговия.

Колкото по-нисък е рейтингът, толкова по-скъпо става за компаниите и за държавите да вземат нови кредити. Защото инвеститорите стават по-резервирани заради възможността да не видят парите си отново, с по-високи лихви. Това, от своя страна, увеличава натиска върху и без това напрегнатото финансово положение на еврозоната.

Полайт не изключва възможността и Германия да попадне в полезрението на рейтинговите агенции. В действителност, ако Берлин приеме бюджета за следващата година в сегашният проектовариант, той ще успее да намали значително държавния дълг, но това може да се случи само ако няма допълнителни натоварвания. „Готовността на правителството да отпуска допълнителни помощи за други страни от еврозоната обаче може да доведе до драстично влошаване на дълговия товар, което пък може да събуди съмнения за топ рейтинга на страната“.

Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
абе кой си има къшта с двор и кладенец нейде в провинцията ше оцелее.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
Иван Митев
преди 12 години
Европейските страни са със запазено от време със Златни пари неразвито за условия с Незлатни пари държавно финансово управление (ДФУ), което е причина същото да е НЕГОДНО за стопанство с ползване на Евро и това обстоятелство подсигурява ежедневно развитие на диспропорции и (за достатъчно време) криза.Само часове след прекратяване на тази ЧОВЕШКА ГРЕШКА (т. е. при налично усъвършенствано и ГОДНО за стопанство с Евро съответно ДФУ) европейската стопанска криза ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Засилва се "най-голяма криза от Втората Св. война" - коментират едни, "най-голямата от Голямата депресия насам" - коментира Сорос. Инвеститорът Джордж Сорос и около 100 бивши европейски високопоставени политици публикуваха отворено писмо с призив към правителствата на държавите от еврозоната да разрешат възможно най-бързо дълговата криза, тъй като в противен случай световната финансова система може да рухне. Грийнспан и Сорос: Задават се още лоши новини за САЩ. Тотално разпродаване на Уолстрийт, кризата се задълбочава . Крупният американски финансист и филантроп Джордж Сорос заяви, че икономиката на САЩ се намира на прага на много сериозни корекции".Сорос вещае крах на световните финанси.Сорос вижда изход от кризата в специални еврозаеми.Сорос обвини Меркел за нестабилното евро.Сорос съветва Гърция и Португалия да излязат от кризата.Сорос: Кризата е по-тежка от тази след фалита на Lehman. Кредитно цунами идва към Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още