IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman понижи прогнозата си за глобалния растеж заради ситуацията в еврозоната

Световната икономика вероятно ще нарасне с 3,8% през тази година и с 3,5% през 2012 г., прогнозират от банката

12:56 | 04.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Goldman Sachs Group Inc. понижи очакванията си за глобалния растеж през тази и следващата година, прогнозирайки рецесии в Германия и Франция, на фона на стагнация в Европа и рискове за забавяне на икономиката в САЩ, съобщава Bloomberg.

Световната икономика вероятно ще нарасне с 3,8% през тази година и с 3,5% през 2012 г., в сравнение с първоначално очакваните 3,9% през 2011 г., и 4,2% през следващата, посочват Ян Хациус и Доминик Уилсън, икономисти на Goldman Sachs в доклад от 3 октомври. В отделен доклад от днес банката понижава и прогнозата си за растежа на печалбите в Азия, с изключение на Япония.

Влошаващата се ситуация около дълговата криза в Европа и заплахата за рецесия в САЩ засегнаха глобалните фондови пазари, изтривайки около 13 трлн. долара от стойността на акциите от май. Дълговата криза инфектира и европейската банкова система, принуждавайки финансовите институции да замразят междубанковото кредитиране, а еднодневните депозити на банките при Европейската централна банка (ЕЦБ) се увеличиха до най-високите за последната година нива.

„Влошаването на икономическата и финансовата ситуация в еврозоната ни кара значително да понижим прогнозата си за растежа на световната икономика“, посочват икономистите. „През следващите няколко тримесечия, очакваме умерена рецесия в Германия и Франция и значителен спад на икономиките от периферията на еврозоната“.

Goldman Sachs прогнозира, че през 2012 г. икономиката на еврозоната ще нарасне с 0,1%, вместо първоначално очакваните 1,3%. Институцията очаква растеж от 1,6% през тази година. Goldman понижи и прогнозата си за курса на еврото до 1,38 долара в края на тази година от 1,40 долара.

ЕЦБ беше принудена да купува облигации на страни от еврозоната, за да предотврати разпространението на дълговата криза към по-големите европейски страни. В същото време централната банка осигурява и неограничена ликвидност на банките за период от до 6 месеца, на фона на опитите на европейските правителства да възстановят доверието на инвеститорите.

Като следствие от увеличаващия се финансов риск, през октомври базираната във Франкфурт централна банка вероятно допълнително ще разхлаби валутната си политика, казва Хациус. До декември ЕЦБ вероятно ще понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 1%, допълва той.

Състоянието на еврозоната е и основната причина, поради която отново понижаваме прогнозата си за САЩ, посочват икономистите. „Според нас рискът САЩ да отново да изпаднат в рецесия сега е 40%“.

Щатската икономика ще нарасне с 1,7% през тази година и с 1,4% през 2012 г., прогнозира Goldman Sachs. По-рано банката очакваше, че през следващата година водещата световна икономика ще нарасне с 2%.

Миналия месец Федералният резерв (Фед) обяви, че ще замени 400 млрд. долара краткосрочен дълг за дългосрочни облигации - мярка придобила известност като „Операция Туист“ - в опит да понижи допълнително цената на кредитирането и да укрепи анемичния растеж.

„Очакваме ново разхлабване на валутната политика на Фед, освен „Операция Туист“, въпреки че това може и да не се случи до определен момент през първата половина на 2012 г.“, посочват икономистите. „Пазарът ще остане фокусиран върху бъдещите политики на Фед“.

Азиатските акции (без японските) могат да изгубят между 10 и 15% от стойността си, пише Тимъти Мо, икономист на Goldman Sachs в анализ на банката, публикуван днес.

Goldman Sachs понижава и прогнозата си за цената на петрола през 2011 г. и 2012 г. Според анализа цената на суровия петрол ще достигне 112,5 долара за барел в края на тази година и 122,5 долара за барел в края на 2012 г., в сравнение с първоначално прогнозираните съответно 119,5 и 138,5 долара за барел.

Петролният пазар продължава да е в очакване на потенциална криза, посочват икономистите. Ако кризата обаче не се материализира, пазарът рискува да изпита криза при доставките, която рязко ще повиши цените в сравнение с тези, които сега прогнозираме, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Moody`s свали рейтинга на 12 британски банки. За един месец агенцията свали рейтингите и на най-големите банки в САЩ, Франция и Италия. Вчера Moody`s свали с две степени дългосрочните рейтинги на двете най-големи италиански банки UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo.Майстори -демагози са в прехвърлянето на проблемите си, върху главите на другите!!! Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ,САЩ, и най-много САЩ, а после Франция, Италия, Испания и т.н, с техните около 20 трилиона.Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Има атака срещу еврозоната от различни сили и лобита в САЩ. Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм. Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване. Гръцките банки оперират с българските финанси, това не е тайна за никой. Големи хедж фондове в САЩ са направили тежки залози срещу еврото в очакване единната валута да се обезцени до равенство с щатския долар заради фискалната криза в Гърция. Проблема на евро-съюза са скъпоплатените корумпирани кръвопийци и кърлежи, чиновници-***, които получават колосални възнагражения за "правене на нищо". Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено от господарите на новият световен ред, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Ционистките евреи са най- големите лъжци, мошеници и безскрупулни спекуланти, като тези от Goldman Sachs, Световната банка, ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ, които натикаха Светът в помийната яма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване.Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си???А катастрофалното фискално положение на САЩ как да бъде поправено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още