IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще преживее ли Америка своето „изгубено десетилетие“ по подобие на Япония?

Япония все пак избегна депресията чрез фискални стимули, докато САЩ не могат да ги използват в пълен мащаб заради огромния бюджетен дефицит и опозицията в Конгреса

07:29 | 21.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще преживее ли Америка своето „изгубено десетилетие“ по подобие на Япония?

Стимулиране на дебата

Според Ку предприетите от Япония солидни фискални стимули са запълнили празнотата, оставена от частния сектор и са предпазили икономиката от навлизане в истинска депресия.

До 2006 японският износ започва да се възстановява, а лихвите да се повишават, но инерцията изчезва с настъпването на финансовата криза през 2008 г.

На Япония й отне 15 години, за да се възстанови защото икономическите стимули бяха непостоянни, казва той. „Ако САЩ могат да поддържат фискалните стимули за период от 3 до 5 години, съм  сигурен, че икономиката ще се оправи по-бързо.“

За инвеститорите обаче това е едно много голямо „ако“. Политическата опозиция за фискалната подкрепа е голяма, след като САЩ имат един от най-големите си бюджетни дефицити като дял в БВП от Втората световна война насам.

Президентът Обама предложи по-рано през месеца план за насърчаване на заетостта на стойност 447 млрд. долара, но републиканците в конгреса не са съгласни той да бъде частично финансиран чрез по-високи данъци върху богатите.

Кредитният рейтинг на страната бе намален през август от S&P заради опасения, че политиците може да не постигнат съгласие за намаляване на дефицита в дългосрочен план.

Последвалият пазарен срив бе предизвикан основно от „осъзнаването на понижената възможност за стимулиране на икономиката с фискални мерки“, заяви миналата седмица Джон Чеймбърс, ръководител Национални рейтинги в S&P. 
Почти половината от американските държавни облигации се държат от чужденци, а последните данни на финансовото министерство сочат, че търсенето им в последните месеци намалява.

Разбира се, мащабните държавни разходи раздуха и японския дълг, който в момента е три пъти по-голям от БВП на страната. Макар че правителството го финансира чрез заеми от своите поданици, това може да се промени със застаряването на населението.

Япония обаче бе изправена пред депресия и успя да я избегне, изтъква Робърт Мадсън, старши сътрудник в Центъра за международни изследвания на Масачузетския университет. „Тяхната стратегия бе в използването на фискалната политика.“

Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kasandro
преди 12 години
Ще преживее ли Америка своето изгубено десетилетие- очакванията са "двайсетилетие + " или казано с други думи : не е важно кой прави откритията , а кой се възползва от тях .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още