IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще преживее ли Америка своето „изгубено десетилетие“ по подобие на Япония?

Япония все пак избегна депресията чрез фискални стимули, докато САЩ не могат да ги използват в пълен мащаб заради огромния бюджетен дефицит и опозицията в Конгреса

07:29 | 21.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще преживее ли Америка своето „изгубено десетилетие“ по подобие на Япония?

Погрешна икономическа диагноза

Подкрепата за износа – една от ранните цели на администрацията на Обама – няма да е лесна, тъй като икономиките на повечето развити държави също боледуват, а Япония, Великобритания, Швейцария и Китай се опасяват от прекалено поскъпване на валутите си.

Това означава, че Америка не може да разчита на слаб долар, който да стимули експорта - разразилата се напоследък дългова и банкова криза в еврозоната понижи курса на еврото спрямо долара.

„Япония през 90-те имаше процъфтяващи икономики около себе си, а страната е експортно ориентирана и беше в състояние да се възползва от това“, припомня Матър.

И докато японските домакинства тогава бяха нетни спестители, американските разчитаха на повишаващите се цени на жилищата, за да финансират разходите си – източник, който пресъхна, когато жилищният балон се спука.

„Трябва да сме щастливи, ако се справим както Япония защото тя поне разполагаше с голямо количество кеш, което й помогна в трудния период“, казва Майкъл Чеа от SunAmerica Asset Management.

Някои икономисти твърдят, че както Япония, така и САЩ не са поставили правилната икономическа диагноза. При спукването на балоните, надувани с кредити, задлъжнелият частен сектор – фирмите в Япония и домакинствата и банките в САЩ – се фокусира изключително върху намаляването на дълговете си.

При това положение дори свалянето на лихвите до нула, както направиха Федералният резерв и Японската централна банка, не може да стимулира икономиките защото няма търсене на заеми.

„Това е моментът, в който класическата макроикономика, преподавана в университетите, вече не е валидна“, обяснява Ричард Ку, главен икономист в Nomura Research Institute и автор на „Свещеният Граал на макроикономиката: Уроците на японската Голяма рецесия“.

Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kasandro
преди 12 години
Ще преживее ли Америка своето изгубено десетилетие- очакванията са "двайсетилетие + " или казано с други думи : не е важно кой прави откритията , а кой се възползва от тях .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още