IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анил Гупта: Очаква ни най-опасното десетилетие след 50-те години на ХХ век

Според професора то ще бъде "повратно", тъй като делът на развитите икономики в създаването на световния БВП ще намалява за сметка на Азия

07:51 | 20.09.11 г. 4
Анил Гупта: Очаква ни най-опасното десетилетие след 50-те години на ХХ век

За стоте години между 1950 и 2050 г. сегашното десетилетие се разглежда като „превратно“, тъй като и развитите, и развиващите се икономики правят радикални промени, за да се приспособят към една по-доминираща Азия, заявява пред CNBC Анил Гупта, професор по стратегия в Университета на Мериленд.

“Виждам го като повратно десетилетие. Развитите икономики все още създават до 70% от световния брутен вътрешен продукт, но до 2020 г. техният дял ще се свие до под 50%“, смята Гупта.

„След 2020 г. хроничните проблеми на развитите икономики ще имат много по-слабо отражение върху световната икономика. До 2025 г. БВП на Азия ще бъде по-голям от този на САЩ и Европа взети заедно, а световното отражение на всяко вълнение ще бъде по-слабо“, твърди той.

Професорът добавя, че ще бъдат необходими сериозни корекции в САЩ и Европа, както и в държавите от БРИК, тъй като светът прехвърля надеждите си от развитите към развиващите се икономики.

Мнението му се споделя от Филип Пуул, ръководител на отдела за инвестиционна стратегия в HSBC Global Asset Management.

„Светът ще се ориентира все повече към Изтока, отколкото към Запада и развитите икономики с относителната им тежест ще продължат да западат“, посочва Пуул. „Трябва да приемем мнението, че ръстът в развитите икономики ще бъде по-нисък от нивата си преди кризата и ще притежава японски характеристики, а развиващият се свят ще доминира“, добавя той.

Докато проблемът с държавните дългове продължава да заразява еврозоната, а безработицата и слабият икономически растеж остават неотложен проблем в САЩ, налице е реално основание да се твърди, че развитият свят се намира в продължителен период на икономически затруднения.

Според Робин Грифитс, стратег в Cazenove Capital, ключови индикатори, включително ниската доходност по дългосрочните американски държавни ценни книжа, показват, че САЩ се намират в депресия, а не просто в рецесия.

„Пазарът на ценни книжа е ясен и недвусмислен в посланието си – това е депресия, а не просто период на по-слаб растеж“, смята Грифитс.

По думите му развитите икономики трябва да намерят нов подход, за да се измъкнат от настоящата каша.

„Историята показва, че онова, което ни е нужно, е по-малко правителство, по-ниски данъци, по-слаба регулация, но онова, с което разполагаме, е голямо правителство, големи данъци и голяма регулация, която този път няма да проработи“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
nasobg
преди 12 години
Кризата,рецесията,депресията ще продължат докато не се спре с лъжите .Не може профсъюзите в цял свят да искат повишаване на възнаграждението на работещите при една и съща производителност.И не може да не се произвежда и да се печели безумно като банкови,застрахователни ,осигурителни ,преосигурителни,презастрахователни и други измислени институции и компании създадени по най-сложни механизми с единствената цел да лъжат хората .За да има благоденствие на този свят първо трябва да се произведе ,справедливото разпределение е друга тема.Но да печелиш без да произвеждаш блага ,това е измама и лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
interest-free
преди 12 години
Защо авторът си мисли че азиатците няма да ги натиснат същите проблеми след 10-20г???И те ползват кредити, и те искат добро здравеопазване и социални придобивки, които в един момент натежават на бюджета на държавата. Това в комбинация с увеличената задлъжнялост на населението (а това няма как да не стане) и ето ти как историята се повтаря.Света си е същия още от преди римско време .............................................................................................................. Не мога да разбера от къде тази апологетщина Ви е обзела към така наречените развити икономики. Нещата са много прости: . Тези икономики са изконсумирали предварително ресурси и средства за години напред, разчитайки на външни кредити в извънредно големи размери. С други думи те не са се разпростирали според чергата си и е логичное да имат проблеми. Подобно нещо до този момент не е присъщо за китайската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
RedBot
преди 12 години
След 2020 г. хроничните проблеми на развитите икономики ще имат много по-слабо отражение върху световната икономика. До 2025 г. БВП на Азия ще бъде по-голям от този на САЩ и Европа взети заедно, а световното отражение на всяко вълнение ще бъде по-слабо..Защо авторът си мисли че азиатците няма да ги натиснат същите проблеми след 10-20г???И те ползват кредити, и те искат добро здравеопазване и социални придобивки, които в един момент натежават на бюджета на държавата. Това в комбинация с увеличената задлъжнялост на населението (а това няма как да не стане) и ето ти как историята се повтаря.Света си е същия още от преди римско време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Смяната на световните финансови и промишлени центрове от Запад на Изток води не само до геополитическо безсилие на НАТО и на политическо и бизнес безсилие на ЕС/САЩ-Канада, но и на техните възможности да поддържат високо жизнено равнище за сметка на продължително ниско жизнено равнище в останалия уж свободен свят. С една дума - изчерпан е моделът когато Западът може да плаща сметката на своята социална стабилност, технологичен напредък и военна мощ за сметка на останалия свят. Което говори за дълбока и хронична болест, поразила стария тип протестантски капитализъм, който познаваме и за необратим преход към азиатски капитализъм, който е друг социален и културен феномен. Подобна смяна е победата на протестантска Европа над католическа Европа в края на 17 - началато на 18 век със залеза на немските и на испанските католически Хабсбурги за сметка на ангосаксите. За това е писал Макс Вебер - виж есето "Протестантската етика и духа на капитализма".Толкова! Колко ли ще трае обаче агонията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още