IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли САЩ да съветват Европа?

Авторитетът на САЩ е доста ерозирал - страната не е в позиция просто да се появи и да започне да обяснява на Европа какво да прави, пише New York Times

15:50 | 19.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс</em></p>

Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс

„Ако покажете на пазара, че разполагате с необходимите средства, за да застанете зад банките и страните, изпитващи дълогови проблеми, тогава цената в крайна сметка ще се окаже по-ниска“, казва Леал Брейнард от щатското финансово министерство.

Анализатори посочват, че би било разумно САЩ да координират предложенията си към европейските страни с Китай.

„Може би усилията трябва да са координирани“, казва Шейла Баер, от Charitable Trusts.

Според нея би било удачно Китай и САЩ да отправят сходни послания към европейските лидери. Тя все пак допълва, че „ръцете на САЩ не са чисти“ поради финансовата криза от 2008 г.

Страните с финансови проблеми не търсят чужди съвети докато не се окаже, че имат нужда от външна помощ, казва Джефри Шафър, бивш заместник финансов министър на САЩ от 90-те години.

„Има различни фази в този процес и точно сега Европа се намира някъде по средата“, казва той. „Истината е, че когато предоставяме финансова подкрепа, влиянието ни се увеличава.“

За администрацията на Барак Обама ще бъде трудно да убеди Конгреса да отпусне заеми за Европа, посочват анализатори. Въпреки това съществуват и други опции.

Федералният резерв (Фед) може да предложи подкрепа за европейските банки. От друга страна щатското финансово министерство може да предостави средства от програмата за контрол на валутните курсове. Също така САЩ могат да инициират и отпускането на допълнителна помощ от Международния валутен фонд (МВФ).

Дори ако САЩ предложат допълнителна помощ, не е ясно дали Европа ще я приеме. Според Едуин М. Труман от Peterson Institute САЩ трябва да отговорят на определени въпроси.

„Не може да се превръщаме в строг учител, който се кара на учениците“, казва той. „Гайтнър ще се наложи да представи убедителна история за това как самите ние смятаме да се справим с проблемите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
По-добре е да паднеш на лешоядите, отколкото на политици. Първите ядат мъртвите, а вторите живите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
angel04
преди 12 години
Европейските политици са същите като нашите, лошото е, че са повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Апокалипсиса на капитализма трябваше да започне около 2 август, когато в САЩ решаваха дали ще увеличат отново тавана на техния колосален държавен дълг, да или не. Едва ли някой е предполагал, че ще кажат "не". Защото нямат абсолютно никакъв друг избор. Могат само да продължат да печатат долари и да заливат с тях света според принципа "и ние ще умрем, но вие ще сте преди нас"Финансовата арогантност на САЩ придоби нови измерения. Вместо да обявят пълен, частичен, технически или някакъв друг банкрут те продължават да завличат цялото човечество. Вместо да разберат, че по всички видими и невидими показатели са фалирали, те продължават да печатат в космически обеми своите зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още