IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли САЩ да съветват Европа?

Авторитетът на САЩ е доста ерозирал - страната не е в позиция просто да се появи и да започне да обяснява на Европа какво да прави, пише New York Times

15:50 | 19.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс</em></p>

Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс

 

Вместо това щатският финансов министър просто даде за пример съществуващи в САЩ програми. Във връзка с идеята за разширяването на европейския спасителен фонд Гайтнър припомни как през 2008 г., за да подкрепят пазарите, САЩ са използвали допълнителен ливъридж.

В петък щатското финансово министерство съобщи, че „Гайтнър е насърчил европейските си колеги да действат по-решително и да заемат обща позиция“. От министерството посочиха също, че идеите на Гайтнър не са били отхвърлени, тъй като на практика, той не е дошъл на срещата с конкретни предложения.

В миналото страни с финансови проблеми не винаги са приемали съветите на САЩ, поне не и докато не им се е налагало да потърсят финансова подкрепа. Европа може никога да не се наложи да потърси външна помощ, стига политическите лидери на стария континент да се съгласят да използват богатството на страни като Германия, за да спасят изпитващи дългови проблеми икономики като Италия, коментират анализатори.

И все пак трудно е да не се съгласим, особено в светлината на политическия скандал около повишаването на дълговия лимит в САЩ през август, че сега Вашингтон е в много по-лоша позиция да дава каквито и да било съвети.

„Живеем в много различен свят“, казва Ян Бремер, президент на консултантската компания Eurasia Group. „Авторитетът на САЩ е доста ерозирал – страната не е в позиция просто да се появи и да започне да обяснява на Европа какво да прави. В САЩ липсва както политическата воля, така и възможността за оказване на достатъчно мащабна финансова подкрепа за еврозоната, при все че европейските проблеми могат много лесно да се прехвърлят отвъд Океана“.

Посещението на Гайтнър на срещата на 17-те финансови министри на страните от еврозоната беше нетипично. Срещата също така не помогна за изчистването на проблемите около приетият през юли втори спасителен план за Гърция.

Гайтнър не е предлагал конкретен план и не е призовал към конкретни действия, се казва в изявление на министерството.

Според американски представител, който не е оторизиран да коментира ситуацията публично, щатският финансов министър е призовал Европа да отправи ясно послание към пазарите, като предостави голяма сума пари в подкрепа на затъналите в дългове страни и банките си.

Гайтнър е предложил  за целта да се използват кредити, по модела на САЩ от 2008 г. Една от тези програми, известна като TALF, имаше за цел да съживи кредитирането за потребителите и малкия бизнес.

Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
По-добре е да паднеш на лешоядите, отколкото на политици. Първите ядат мъртвите, а вторите живите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
angel04
преди 12 години
Европейските политици са същите като нашите, лошото е, че са повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Апокалипсиса на капитализма трябваше да започне около 2 август, когато в САЩ решаваха дали ще увеличат отново тавана на техния колосален държавен дълг, да или не. Едва ли някой е предполагал, че ще кажат "не". Защото нямат абсолютно никакъв друг избор. Могат само да продължат да печатат долари и да заливат с тях света според принципа "и ние ще умрем, но вие ще сте преди нас"Финансовата арогантност на САЩ придоби нови измерения. Вместо да обявят пълен, частичен, технически или някакъв друг банкрут те продължават да завличат цялото човечество. Вместо да разберат, че по всички видими и невидими показатели са фалирали, те продължават да печатат в космически обеми своите зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още