IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли САЩ да съветват Европа?

Авторитетът на САЩ е доста ерозирал - страната не е в позиция просто да се появи и да започне да обяснява на Европа какво да прави, пише New York Times

15:50 | 19.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс</em></p>

Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс

Дълги години Съединените щати играеха ролята на световен финансов консултант. Днес обаче репутацията на Вашингтон далеч не изглежда безупречна.

Икономистите на Белия дом, които в дните на азиатската криза от 90-те години бяха приемани за „спасителите на света“, сега се налага да се извиняват за щетите от последния финансов колапс и да предлагат на европейските си колеги изстрадано съчувствие.

Промяната в тона си пролича в петък по време на нетипичната поява на щатския финансов министър Тимъти Гайтнър на срещата на финансовите министри от еврозоната, пише New York Times.

Гайтнър беше поканен да предложи съвет за разплитането на европейските дългови и банкови проблеми.

Европейските лидери обаче не проявиха особен ентусиазъм около срещата си с щатския финансов министър. Те не само, че се отнесоха доста резервирано към идеите на Гайтнър, но някои от тях дори изразиха съмнение до каква степен САЩ са в позиция да дават съвети.

„Изглежда странно, че въпреки, че американците имат доста по-лоши фискални фундаменти от еврозоната, те се опитват да ни казват какво да правим“, заяви след петъчната среща австрийският финансов министър Мария Фехтер. „Очаквах, че докато Гайтнър обяснява как вижда света, той ще се вслуша и в това, което ние имаме да кажем“.

Подобни критики бяха изказани и от други европейски политици, включително от финансовия министър на Белгия Дидие Рендер, който подчерта, че Гайтнър „по-скоро е трябвало да слуша, отколкото да говори“.

Жан-Клод Юнкер, председятелят на групата на финансовите министри от еврозоната заяви, че представителите на европейските правителства не са пожелали да проведат детайлно обсъждане по въпроса за разширяването на спасителния фонд със „страна, която не е член на еврозоната“.

Американците са наясно, че особено сега трябва да са повече от внимателни, когато се опитват да съветват други страни. Ето защо Гайтнър не представи конкретен план или предложения.

Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
По-добре е да паднеш на лешоядите, отколкото на политици. Първите ядат мъртвите, а вторите живите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
angel04
преди 12 години
Европейските политици са същите като нашите, лошото е, че са повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Апокалипсиса на капитализма трябваше да започне около 2 август, когато в САЩ решаваха дали ще увеличат отново тавана на техния колосален държавен дълг, да или не. Едва ли някой е предполагал, че ще кажат "не". Защото нямат абсолютно никакъв друг избор. Могат само да продължат да печатат долари и да заливат с тях света според принципа "и ние ще умрем, но вие ще сте преди нас"Финансовата арогантност на САЩ придоби нови измерения. Вместо да обявят пълен, частичен, технически или някакъв друг банкрут те продължават да завличат цялото човечество. Вместо да разберат, че по всички видими и невидими показатели са фалирали, те продължават да печатат в космически обеми своите зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още