IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската борса официално навлезе в "мечи" пазар

Комбинацията от инфлация и силна валута създава някои наистина сериозни проблеми в Бразилия, коментират анализатори

15:22 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилската борса официално навлезе в "мечи" пазар

Бразилските индекси първи от страните от групата на големите развиващи се икономики бяха застигнати от "мечи" пазар през тази година, след като правителството предприе нови мерки за овладяване на поскъпването на реала на фона на усилията за успокояване на инфлационното напрежение, пише Bloomberg.

Индексът Bovespa се понижи с 1,8% до 58 288 пункта вчера, с което отбеляза спад от 20% спрямо пика през ноември. Никой друг индекс от страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) не се е понижил с 20% от "бичия" пазарен пик – стандартната дефиниция за "мечи" пазар.

Бразилските акции се сринаха, след като инфлацията в страната достигна най-високия темп на растеж от 2005 г., въпреки че бразилската централна банка повиши основния лихвен процент 8 пъти за последните 15 месеца. Банковият сектор претърпя спад, след като регулаторните органи повишиха изискванията за капиталова адекватност на банките, както и таксите върху потребителските кредити в опит да ограничат кредитния бум.

„Донякъде е учудващо, че нещата са толкова зле“, казва Артър Бирнс, управляващ 800 млн. долара в Deltec Asset Management в Ню Йорк. „Повечето анализатори смятат, че Бразилия се справя твърде тромаво с поскъпването на валутата си. Аз мисля, че това е възможност за придобиване на бразилски активи. Приближаваме момента, когато инфлацията ще вземе връх“.

В сряда реалът се понижи с 1,1% до 1,5556 за долар, след като правителството обяви, че ще обложи с данък някои инвестиции във валутни деривати.

„Бразилия трескаво се опитваше да намери начини да контролира икономическия растеж и инфлацията, без да подлага валутата си на излишен натиск“, казва Джон Ломакс, стратег на  HSBC Holdings Plc. „Това е поредният пример, илюстриращ усилията им да намерят начин да спрат покачването на реала, без да повишават лихвените проценти“.

Bovespa е първият сред индексите на 10-те най-големи световни икономики, който изпада в мечи пазар от 15 март насам, когато японският Nikkei-225 Stock Average потъна с над 20% от най-високата си стойност за 2011 г. вследствие на разрушителното земетресение, предизвикало катастрофата в ядрената централа Фукушима.

От началото на годината руският Micex се е повишил с 1%, индийският Sensex е изгубил 10%, докато китайският Shanghai Composite се е понижил с 3%.

Сред основните губещи компоненти на Bovespa са строителни компании, търговски вериги, нефтени компании и производители на стомана.

От 4 ноември акциите на Gafisa SA - третата по големина строителна компания в Бразилия, са изгубили 51% от стойността си, тъй като рекордно ниската безработица в страната повишава цената на труда. За същия период B2W Cia. Global do Varejo - най-голямата бразилска компания за интернет търговия, се е разделила с 53% от пазарната си капитализация, докато акциите на бразилското подразделение на най-голямата испанска банка - Banco Santander Brasil SA, са се понижили с 42%.

Спадът на Bovespa започна миналата година. През 2010 г. той се повиши с едва 1%  - исторически най-слабото представяне спрямо индекса MSCI, включващ акции от 21 развиващи се икономики. През 2009 г. Bovespa нарасна с 83% на фона на възстановяването от глобалната финансова криза. От 4 ноември MSCI е изгубил 0,2%.

От края на 2008 г. бразилският реал се е повишил с 49% - най-силният ръст сред валутите на 25-те основни развиващи се икономики. Поскъпването е следствие от едни от най-високите инфлационно претеглени лихвени проценти, действащи като магнит за международните инвеститори.

В същото време бразилското правителство потърси нови начини да защити местните износители, като отслаби реала въпреки повишаващите се лихвени проценти, необходими за овладяване на инфлацията.

„Комбинацията от инфлация и силна валута създава някои наистина сериозни проблеми“, казва Ломакс. „Ако опитат да понижат реала чрез неконвенционални мерки, рискуват да навредят на фондовия пазар“.

През юни инфлацията в Бразилия достигна 6,71%. От април 2010 г. бразилската централна банка е повишила основния лихвен процент с 3,75 пункта до 12,50%.

През октомври бразилският финансов министър Гидо Мантега, който предупреждаваше за „валутна война“ между развитите и развиващите се икономики, утрои данъка върху чуждестранните инвестиции в бразилски активи до 6%. Първоначалният данък от 2% беше въведен през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още