IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Краят на програмата за вливане на ликвидност не е калкулиран от пазара

Ако корпоративните отчети за второто тримесечие разочароват, през лятото може да очакваме пазарна корекция от 10%, коментира анализатор на Societe Generale

07:40 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Краят на програмата за вливане на ликвидност не е калкулиран от пазара

Биковете ще ви кажат, че през следващите два или три месеца, глобалната икономика ще се възстанови, а бизнес климатът ще се подобри, след като бъде намерено решение на гръцката криза, пише CNBC.

Мечките на свой ред ще ви обърнат внимание на икономическото забавяне в САЩ, липсата на правдоподобно решение за проблемите в Гърция и затягането на валутните политики в развиващите се страни.

През тази седмица настъпва краят на втория кръг от програмата за вливане на ликвидност (QE2) на Федералния резерв (Фед). Мечият аргумент е, че когато това се случи, цените на активите, които бяха подкрепяни от QE2 отново ще се сринат по същия начин, както през 2010 г., когато Фед прекрати първата си програма за стимулиране на финансовия сектор.

Патрик Легланд, директор на отдела за пазарни изследвания към Societe Generale в Лондон е анализатор, който вярва, че бъдещето пред рисковите активи няма да е толкова светло, след като Фед приключи последния кръг вливане на ликвидност.

„В състоянието в което се намира икономиката днес, тя изглежда няма да може да компенсира изтеглянето на валутните и фискални стимули, за да си гарантира устойчив растеж. Това се илюстрира от спада на долара, който е изгубил приблизително 20% от рекордните си стойности, записани през март 2009 г.“, казва Легланд.

„Ако корпоративните отчети за второто тримесечие разочароват, през лятото може да очакваме пазарна корекция от 10% подобна на тази, която наблюдавахме след края на QE1“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 27.06.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още